MIHAI MURĂREȚU – Cea mai veche inscripție în piatră în care apare numele Craiovei

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Cea mai veche inscripție în piatră în care apare numele Craiovei

Piatra de mormânt a domnitorului Vladislav al II-lea (*1448 – +1456), ucis de Vlad Țepes, a fost făcută în formă piramidală, ca o imitație a capacului unui sarcofag. Ea a fost așezată de boierii Craiovești în locul celei originale dispărute. Gestul acestora era un semn de recunoștință față de marele binefăcător, ,,căci Vladislav Voievod i-a făcut boieri”.

Există cel puțin o neconcordanță, deoarece inscripția spune că este din timpul domniei lui Neagoe Basarab (1512 -1521), dar în realitate se poate bănui că este anterioară, pe ea fiind trecuți ca executanți ,,Barbul Banul şi Pârvul Vornicul cu frații lor”. Cu excepția lui Barbu, care a răposat călugăr la 1520 la Mănăstirea Bistrița, ceilalți frați Craiovești, Pârvu, Danciu și Radu au murit în ani de dinaintea domniei lui Neagoe, sau chiar în primul an al acesteia, în 1512, 1510, respectiv 1507. Dacă luăm ultimul an în care ei puteau realiza împreună acest epitaf (1507), atunci se poate avansa ipoteza că piatra nu a fost realizată în vremea domniei lui Neagoe Basarab, ci în perioada anterioară acesteia.

Mormântul lui Vladislav al ll-lea se află la Mănăstirea Dealu din Târgoviște.

Textul integral: “A răposat lo Vladislav Voevod, în anul 6963 [1455], luna august 20, în zilele şi s-a făcut această piatră în zilele lui Neagoe Voevod, au făcut-o Barbul Banul şi Pârvul Vornicul cu frații lor, fiii lui Neagoe din Craiova, căci Vladislav Voevod i-a făcut boieri”.

P. S. O altă neconcordanță este cea legată de anul morții lui Vladislav al II-lea; piatra de mormânt de la Dealu indică 20 august 6963 de la Facerea Lumii. Aceasta ar corespunde datei 20 august 1455. Anii de la Facerea Lumii încep mereu la 1 septembrie. Conform acestei inscripții, moartea lui Vladislav a avut loc în 1455, cu 11 zile înainte de intrarea în 6964 și cu un an înaintea datei morții unanim acceptate de istoriografie, 20 august 1456.

Autor: Mihai Murărețu

Citește și: MIHAI MURĂREȚU – O ultimă dorință a primarului Nicolae Romanescu: arteziană monumentală la Craiova