DOINA DABIJA – Actorul social

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Actorul social

Fiecare dintre noi l-am întâlnit cel puţin o dată în viaţă şi l-am lăsat să intre în sufletul nostru, fără să ne punem prea multe întrebări, fiindcă acesta a ştiut cum să ne acapareze atenţia. E vorba despre unul dintre cei mai mari actori ai societăţii noastre – manipulatorul. Omul care are întotdeauna un scop bine definit şi căruia nu-i pasă de consecinţe ori de câte inimi răneşte, dar numai şi numai de propria persoană sau de planul pe care trebuie să-l ducă până la bun sfârşit.

Acesta, de obicei, îşi alege victima cu atenţie, o studiază ca pe o carte deschisă şi îşi notează într-un caiet toate metodele prin care o poate controla. Iar odată cu încheierea studiului minuţios, cu ajutorul unor tactici ascunse, începe atacul psihologic, fără ca cel vizat să-şi dea seama.

Aşa că dacă îţi şopteşte în fiecare zi, ca un şarpe veninos că cerul are culoarea verde, fără să realizezi că eşti influenţat, începi să-l vezi verde, crezând că ideea îţi aparţine. Pentru că manipulatorul ştie să acţioneze, repetând o minciună de atâtea ori, încât aceasta devine un adevăr pentru cel care o ascultă, fiind convins totodată că în împărăţia lui soarele nu apune niciodată.

Iar cea mai bună armă pe care o deţine este – drama, mai ales dacă eşti o persoană emotivă şi nu rămâi indiferent la durerea semenilor tăi. Şi-n clipele în care tu îi compătimeşti pe alţii, actorul nostru social se joacă cu mintea ta, având grijă să te informeze zilnic că oamenii pe care îi iubeşti nu te merită, sunt răi, vicleni şi nerecunoscători. Iar acest lucru se întâmplă fiindcă acest lup viclean ştie să plângă ori să râdă la comandă, construindu-şi o listă întreagă cu fraze prin care să obţină ceea ce-şi doreşte, pentru că vrea să realizeze cu ajutorul tău ceea ce nu a reuşit o viaţă întreagă ori fără tine nu se poate înfăptui.

Şi-n timp ce tu îl crezi prieten, coleg sau iubit, acesta vede prietenia ca pe o întâmplare şi dragostea ca pe o afacere.

Iar, ca să ne apărăm de astfel de oameni, uneori e imposibil, fiindcă ştiu să-şi joace rolul atât de bine, încât nu le poţi vedea chipul adevărat, decât după moarte. Însă, până atunci – păzea! Manipulatorii umblă printre noi ca nişte lei, căutând pe cine să înghită şi să sfâşie.

Autor: Doina DABIJA, poet, jurnalist, redactor-șef Revista,,Literatura și Arta”