MIRCEA VINTILESCU – Strănepotul Marthei Bibescu, responsabil cu organizarea ceremonialului funerar al Reginei Elisabeta a II-a

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Strănepotul Marthei Bibescu, responsabil cu organizarea ceremonialului funerar al Reginei Elisabeta a II-a

Christopher Ghika, general maior și Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (CBE), este descendent al familiei Ghika-Comănești, și tot el a condus Batalionul de gardă în cadrul ceremonialului funerar al Prințului Philip, Duce de Edinburgh, consortul Reginei Elisabeta.

Un strănepot al Marthei Bibescu, una din cele mai distinse personalități ale aristocrației românești și europene în secolul XX, a fost desemnat responsabil cu organizarea ceremonialului funerar al Reginei Elisabeta a II-a.

Este vorba despre generalul maior Christopher John Ghika, comandantul Household Division din Irish Guards.

„A făcut de gardă la moartea Reginei Mamă și a condus anul trecut cortegiul funerar al prințului Philip. Declarația lui despre evenimentele de acum: <Asta e ultima mea misiune pentru Regină, dar prima misiune pentru Rege>”, a scris jurnalista Paula Rusu pe pagina sa de Facebook.

De-a lungul carierei sale, ofițerul cu origini princiare românești a participat și la misiuni internaționale, în Macedonia de Nord, Kosovo, Sierra Leone, Afganistan și Irak.

Christopher John Ghika a comandat Gărzile Irlandeze, regimentul de elită al armatei britanice, în timpul nunții lui William cu Kate, asigurând totodată și paza reginei.

Christopher și soldații săi au asigurat atunci siguranța reginei, au păzit Palatele Buckingham, St. James și Turnul Londrei. Pe durata ceremoniei religioase, patru gărzi irlandeze au asigurat protocolul celor doi miri în interiorul catedralei Westminster.

Generalul maior Christopher John Ghika este fiul lui Ion Ghika, nepotul celebrei prințese Martha Bibescu, şi al englezoaicei Judy Davidson-Smith.

La începutul celui de Al Doilea Război Mondial, prințul Ion Ghika a părăsit România împreună cu bunica sa, în timp ce părinții săi, Dimitry Ghika Comănești și Valentina Ghica-Comănești, fiica Marthei Bibescu, au rămas în țară pentru încă câțiva ani, din care o perioadă au stat în închisorile comuniste.

În Marea Britanie, Ion Ghika a absolvit Worcester College, Oxford. A devenit apoi cetățean britanic și s-a alăturat Gărzilor Irlandeze, fiind urmat în carieră de fiul său, Christopher John Ghika.

În anul 2010, împreună cu sora sa, Jean Valentine Louise Ghika, Christopher John Ghika a revendicat în instanță Palatul Mogoșoaia, naționalizat de comuniști în 1949, solicitând să fie puși în posesia imobilului ori să primească despăgubiri la valoarea lor de piață.