CLAUDIA MARCU – Cum se sifonează banii din RCA în paradisurile fiscale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pentru reasigurare, companiile multinaționale de asigurări din România plătesc între 50% și 80% din valoarea polițelor încasate de la șoferi. Un procent uriaș, însă acesta este doar un pretext pentru a scoate banii din țară, ne spun reprezentanții Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR). Cea mai bună dovadă este falimentul City, caz în care, cu toți cei 70% plătiți pentru reasigurare în paradisuri fiscale, nu s-a plătit niciun ban păgubiților.

rca

Banii din RCA pleacă în afara țării.

Reasigurarea companiilor de asigurări este necesară pentru acoperirea unor despăgubiri foarte mari sau pentru achitarea daunelor sau contravalorii polițelor în cazul unor falimente. Și totuși, cu un procent de 70% din încasările de la șoferii români dați unor firme de reasigurări cu sedii în paradisuri fiscale, gaura de 1,8 miliarde de euro produsă de falimentul City Insurance a fost plătită tot de români. Cum? Simplu. Pagubele au fost suportate din Fondul de Garantare a Asigurării, constituit din cotizațiile companiilor de asigurări, care companii de asigurări i-au jecmănit pe români dublând și chiar triplând polițele RCA.

”Multinaționalele au atacat Legea RCA la Bruxelles și au câștigat, astfel că nu mai trebuie să dea socoteală nimănui pentru majorarea tarifelor. Dauna combinată, prin care se justifică tarifele, include reasigurările și cheltuielile de administrare, costuri cu daunele și cu victimele accidentelor a ajuns la peste 140% din valoarea poliței. Și nu spune nimeni că 70%-80% este polița de reasigurare”, ne-a declarat Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.

Caritas, sub acoperire

Dacă multinaționalele din asigurări au cheltuieli atât de mari, ce daună să mai dea la păgubit, se întreabă conducerea COTAR, care consideră că în acest domeniu este un adevărat Caritas, pe care nimeni nu îl investighează. ”Adică la 100 de lei, cât plătesc eu pe poliță, ei îmi mai pun 40 de lei din buzunarul lor, că sunt băieți extraordinari. Cât de proști ne cred ăștia?! Să ne spună Ministerul de Finanțe și ANAF-ului câți bani a plătit reasigurătorul lui City Insurance după ce a dat faliment. Nu a plătit nimic, deși City a dat 70% din încasări pe reasigurare. Care este șmecheria cu acești reasigurători, în afară de a muta banii? De ce nu a venit reasigurătorul City să dea banii, ca să nu mai stea românii păgubiți să aștepte până la un an de zile, poate și mai mult, ca să-și ia banii, că de la Astra Carpatica nici acum nu și-au luat toți banii de la Fondul de Garantare a Asigurărilor”, ne-a precizat președintele COTAR, Vasile Ștefănescu.

70% din banii încasați pe polițe, scoși din țară

Deși la jumătatea lui iunie și nici acum nu a fost înființată compania românească de asigurări, care să preia RCA-ul și să rezolve problemele majore din sistem. ”Trebuie eliminați toți acești asigurători care își bat joc de noi și toate structurile astea mafiote. Statul român nu are nevoie de bani? Banii ăștia nu pot rămâne în România? În primul rând această unitate financiar-bancară românească nu se va reasigura cu 70% din încasări în Insulele Cayman”, a mai afirmat Vasile Ștefănescu, președintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România.

Sursa: Claudia Marcu – jurnalistă profesionistă la ziarul Național, preluare articol din Național

Sursa imagine: promotor.ro