MIHAI TÎRNOVEANU – Vremea semănatului

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

În satul de pe malul râului se iscă vâlvă mare, căci primarul decretase că semănarea grâului trebuie să se facă iarna, anume în decembrie.

Bătrânii începură să-și clatine capul a jale, unii țărani s-au revoltat de-a dreptul spunând că primarul a luat-o razna sau că a băut țuică când l-a bătut soarele-n cap, iar majoritatea a rămas mută de uimire. Primarul însă o ținea langa cu grâul de iarnă, ba încă a mai adus si câțiva domni de la oraș care au început să le explice absolut științific oamenilor noua teorie. Le-au tot explicat si la grămadă si din poartă-n poartă cum se face, adică metodic, le-au arătat niște semințe mai mari, chiar și niște pâini frumoase, spunându-le că uite, ce pâini zdravene ies din grâul semănat iarna. În fine, mulți s-au convins si-au început să semene iarna grâul, alții n-au vrut, alții n-au putut, căci li se rupea sapa în pământul înghețat.

Lumea a început să vorbească, mai întâi în șoapă, mai apoi mai tare, până când a izbucnit si un fel de răscoală, căci nu se mai putea trăi săpând zăpada. Și unul dintre ei a zis mai tare: primarul e nebun! Așa este, ziceau o parte. Primarul vrea să ne omoare cu foamea, primarul s-a vândut! Păi așa e, bravo, asta zicem și noi. Iar cel care le vorbea a mai spus: să-l dăm jos pe primar! Așa este, trebuie dat jos! Păi da, mai spuse el, dar primarul trebuie să plătească, să-l dăm afară din sat căci ne-a stricat rânduielile și uite cât de tare suferiți din cauza lui! Așa este, uite câtă dreptate are, să-l alungăm pe nemernic, nu semănăm grâul iarna, spuneau unii țăranii în timp ce bătrânii își tot clătinau capul a jale, uitându-se la râul care curgea.

Mai apoi, când oamenii au început să mănânce din pâinea grâului semănat iarna, au simțit în dinți gheață și tot satul s-a convins că teoria primarului este falsă. Cu toții s-au dus la primărie să-i ceară socoteală, în frunte cu omul care-i îndemnase la răscoala împotriva nebunului, dar primarul și-a luat specialiștii în spate si se dusese în alt loc, să scape de osânda poporului. Uralele victoriei au fost fantastice, auzindu-se până departe, țăranii simțind un gust dulce de victorie ce parcă mai amăgea gheața dintre dinți si entuziaști l-au întrebat pe cel din fruntea lor care le vorbise atât de bine până atunci: am învins, acum ce trebuie să facem? El le-a răspuns: acest primar ticălos ne-a spus că trebuie să facem iarna semănarea grâului, câtă minciună și pacoste pe capul său, nu vrem acest lucru, ați văzut că pâinea lui a fost gheață! Așa este, nu trebuie iarna!

Iar conducătorul lor le-a spus așa: grâul trebuie semănat vara, când este cel mai cald, anume iulie!

Un bătrân din vechime, pe care de-abia îl mai răbdau vremurile de nu se mai uita aproape nimeni la el, s-a ridicat din cârje si de pe malul râului care tot curgea de la începutul timpului, a spus așa: grâul se seamănă toamna, nu vă mai amintiți?

Iar oamenii i-au spus: taci, că ne smintești!

Sursa: Mihail S. Târnăveanul – medic, Facebook