Patriotismul Cardinal
Patriotismul luminat nu este o alchimie cosmică, începe cu țipătul nașterii și sanctificarea în apa Botezului biblic, cu prima mângâiere a mamei și a tatălui!
Patriotismul înseamnă ecoul primilor pași pe pământul străbun, ridicarea din țărână a apusurilor tragice… în care încă vuiesc între viață și moarte… sufletele din care se trag toate sufletele românești…! Această Golgotă… aghiasma noastră sfințită cu țipătul Mântuitorului și incantații dacice!
Patriotismul luminat înseamnă cinstirea sărbătorile negre sau albe, posturi de înălțare, sănătate și izbândă…. înseamnă iubirea spirituală pentru națiunile și culturile lumii, înseamnă păstrarea și slujirea identității, troițe cu sfinți blajini în calea ta și a urmașilor tăi!
Patriotismul nu are Manual de învățătură sau Abecedar, îl iei din mângâierile bunicilor și al părinților, îl iei din vuietul gorunilor de la Țebea, îl iei di Letopisețe și clopotnițe domnești și din pildele voievozilor și cărturarilor!
Patriotismul este cornul de argint al apelor și munților, al nou născuților și străvechilor străbuni, este adâncimea cerurilor de deasupra noastră până în adâncimea sufletelor din noi și din adâncimea pământului!
Patriotismul este moștenirea Geto-Daciei, așezarea Tricolorului în Cancelariile lumii… și în Calendarul Istoriei contemporane și dintotdeauna!
Ridicaţi Tricolorul, îmbrăcaţi Portul Naţional! Cinstiţi Patria şi Eroii Neamului! Puneţi-i în toate casele şi grădinile, la porţi şi în toate răspântiile! Aşezaţi-i în Sfintele Biserici şi în faţa Troiţelor! Pictaţi în Sfintele Mânăstiri şi Calendare, chipurile sacre ale voievozilor şi cărturarilor martiri…!
Umpleţi cărţile copiilor… cu martirii Neamului Românesc! Aprindeţi candele în toate cimitirele şi tămâiaţi sufletele nevegheate ale strămoşilor, rostiţi rugăciuni şi jurăminte pentru Ţară! Închinaţi-vă şi puneţi Crucea din vârful degetelor în adâncul pieptului, ca un nou duh!
Iubită Naţiune Română, eşti însăşi Învierea ta!
Crucea din mâna mea a stat pe pieptul lui Avram Iancu în 1872 – la ceremonia de înmormântare de la Țebea! Este din 1836 și a ajuns din moț în moț…. până în mâna mea!
Autor: Laurian Stănchescu, scriitor, jurnalist, istoric literar!
Sursa imagine: Glasul Hunedoarei
- LAURIAN STANCHESCU – Dreptate pentru drepturile istorice ale moților! - 18 septembrie 2024
- LAURIAN STANCHESCU – Faptele sunt cuvintele mele! - 14 septembrie 2024
- LAURIAN STANCHESCU – Jefuitorii memoriei sacre a Crăișorului! - 11 septembrie 2024