GHEORGHE VOINEA – Partidul Român – partidul tuturor românilor din Serbia !

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Partidul Român – partidul tuturor românilor din Serbia !

Liderii comunității românești din Voivodina și Serbia de Răsărit s-au întâlnit la Vârșeț, la sfârșitul săptămânii trecute, pentru a oficia integrarea politică a românilor din cele două provincii din Serbia, într-un singur partid, Partidul Român.

Conducerea partidului este asigurată de președintele Ion Sfera și de vicepreședinții Jiva Lavici (din Timoc), Nicu Ciobanu (cunoscut intelectual din Voivodina), Dragan Demici (membru al Consiliului Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia) și Jiva Momirovici (din Timoc).

Adunarea de la Vârșeț a Partidului Român a fost marcată de declarația exprimată de către președintele partidului, Ion Sfera: „Ar fi bine ca noi românii să învățăm de la frații noștri sârbi ce înseamnă să ții la națiune, așa precum bine ar fi ca frații noștri sârbi să învețe de la români ce înseamnă toleranța”.

Partidul Român va candida la alegerile parlamentare din Serbia, din data de 3 aprilie a.c., ca parte din coaliția proeuropeană și prodemocratică Moramo (Trebuie), o coaliție de opoziție cotată în sondaje între 10-15%, candidatul său pentru Parlamentul Sârb fiind Cristina Iovanovici.

Cristina Iovanovici este o româncă din Cucevo (regiunea Timoc), ce a absolvit Facultatea de Economie din Târgu Jiu, fiind în prezent consilier în adunarea comunei Cucevo.

ci

Referitor la alegeri, Ion Sfera, președintele Partidului Român, este optimist: „Avem șanse mari să avem în viitor o voce a noastră în Parlament. Dacă nu facem asta acum, suntem pe cale de pierzanie din cauză că avem prea multe organizații și ONG-uri care sunt controlate și fac orice ca românii să nu fie niciodată uniți.

Partidul Român a fost creat în 1923, în timpul Regatului slovenilor, croaților și sârbilor, când partidul a avut și un deputat în Parlamentul Regatului. În anul 2002, Partidul a fost refondat sub denumirea Partidul Românilor din Voivodina, iar în 2014, la cererea membrilor, a fost preluat numele istoric Partidul Român, președintele al acestuia fiind Ion Sfera, de profesie medic.

Ion Sfera subliniază că unirea tuturor românilor din Serbia „este un moment istoric”: ”Sub căciula Partidului Român am inclus și românii din Timoc și pe cei din Voivodina. Nu mai suntem separați. Înainte erau multe organizații, ONG-uri și acum am unit toți românii care s-au declarant și nu le este frică să spună că sunt români. Mai ales din Timoc, pentru că acolo este foarte problematic. Românii de acolo sunt cei mai asupriți din Europa. Cu forța au încercat să li se șteargă identitatea, le-au fost luate bisericile Ce a rămas, cuibul familiei, graiul strămoșesc, limba maternă le-au menținut identitatea. Acum noi ne luptăm pentru fiecare român din Serbia. Nu contează că este din Voivodina sau Estul Serbiei, nu se face diferență. Altfel, libertățile pe care le-am primit încă de pe timpul Austro-Ungariei le degradăm cu oamenii puși de guvernanții care sunt în momentul de față.

Comunitatea românească din Serbia se regăsește în special în două regiuni, în Provincia Autonomă Voivodina şi în Serbia de nord-est (Valea Timocului). Conform ultimului recensământ, din 2011, etnicii români numără peste 29 de mii de suflete, dar, neoficial, în Serbia trăiesc în jur 200 de mii de români.

Citește și: IOAN-AUREL POP – „Ca să fie « stâncă », neamul are nevoie de demnitate și de onoare”

Gheorghe Voinea, analist,  jurnalist U.Z.P.R.

Sursa: https://stiripebune.com