BUNA VESTIRE: TRADIȚII ȘI OBICEIURI CREȘTIN-ORTODOXE
În data de 25 martie este sărbătorită în fiecare an și biserică creștină ”Buna Vestire”, aceasta fiind prima sărbătoare confirmată în documente, dintre toate sărbătorile dedicate Maicii Domnului.
Ce semnificație are această sărbătoare?
”Buna Vestire” reprezintă momentul în care Fecioara Maria este anunțată de Arhanghelul Gavril că o să-L nască pe Iisus Hristos.
Atât biserica ortodoxă cât și cea catolică susțin că ”Buna Vestire” a avut loc la Nazaret.
Credincioșii catolici susțin că Buna Vestire s-a întâmplat în Biserica Bunei Vestiri, iar credincioșii ortodocși consideră că Buna Vestire s-a petrecut la Biserica Ortodoxă Grecească a Bunei Vestiri.
Fecioara Maria a fost chemată și hărăzită să dea naștere Mântuitorului nostru, și așa ea a fost încuviințată și a devenit Născătoare de Dumnezeu.
Această sărbătoare se numește în popor ”Blagoveștenie” fiind praznicul în amintirea zilei în care Fecioara Maria a fost vestită că va naște pe Fiul lui Dumnezeu.
Tot astăzi se sărbătorește și Ziua Cucului, deoarece primul cântec al cucului care ne anunță venirea primăverii, are loc în această zi.
De Buna Vestire care este sărbătorită în timpul Postului Mare, Biserica acordă tuturor credincioșilor dezlegare la pește.
Este bine să ținem seamă de această tradiție, iar noi să începem să avem un comportament cât mai demn și plin de smerenie în această perioadă a Postului Mare.
Cu această bucurie în sufletele noastre, trebuie ca fiecare să începem să ne rugăm pentru PACE, în țară și la hotarele României, pentru SĂNĂTATEA noastră și a celor de lângă noi și să începem să ne pregătim sufletește, trupește și mai ales spiritual ca să întâmpinăm așa cum se cuvine, marea sărbătoare a SFINTELOR PAȘTI.
În fața acestui mare eveniment, îmi permit să transmit tuturor mesajul meu de bucurie care trebuie să ajungă la sufletele oamenilor, iar BUNA VESTIRE SĂ NE ADUCĂ TUTUROR NUMAI LUMINĂ ȘI BINECUVÂNTAREA ÎN TOT CE FACEM ȘI GÂNDIM SĂ FACEM !
Autor: Prof. Dr. Mircea Vintilescu
Citește și: MIRCEA VINTILESCU – DRAGOBETELE – sărbătoarea iubirii, veche din timpul Dacilor!
Sursa imagine: calendarulortodox.ro
- MIRCEA VINTILESCU – MINUNEA SFINTEI LUMINI - 19 aprilie 2025
- MIRCEA VINTILESCU – VINEREA MARE SAU VINEREA PATIMILOR - 18 aprilie 2025
- MIRCEA VINTILESCU – JOIA MARE A PAȘTELUI - 17 aprilie 2025