CLAUDIA MARCU – Armata Română s-a dezintegrat. Am rămas doar cu străinii din trupele NATO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Armata Română s-a dezintegrat. Am rămas doar cu străinii din trupele NATO

armmmMilitarii, mituiți cu grade de subofițer. Prețul, 8 ani ”prizonieri” la MApN

Criza de militari din Armata Română este mult mai gravă decât se credea. Chiar MApN atrage atenția că, în ultimii ani, demisiile au atins un nivel fără precedent, iar numărul candidaților în școlile de profil s-a redus cu 60% numai anul trecut. Dacă la acestea adăugăm și pensionările, tabloul deficitului este unul alarmant. În disperare de cauză, ministerul vrea acum să școlească rapid soldații profesioniști, dar și rezerviștii voluntari, pentru a-i transforma în subofițeri, în speranța că se va opri valul de plecări din sistem. Condiția pusă este un contract semnat cu MApN pe 8 ani.

harmm

Cu toată relaxarea condițiilor de angajare ca soldat profesionist în MApN, războiul de la graniță și salariile absolut umilitoare au făcut ca recrutările ministerului, desfășurate pe toate canalele, să fie un eșec total. Rămas fără opțiuni, pentru a păstra și puținii angajați pe care îi mai are, ministerul a cerut Guvernului să aprobe un act normativ prin care soldații, dar și rezerviștii voluntari să poată fi școliți rapid și transformați în subofițeri. Însă, este puțin probabil ca această măsură să aibă vreun succes, dat fiind că există o condiție greu de digerat: contract cu MApN pe 8 ani. Dovadă că lucrurile stau chiar mai grav decât se credea este recunoașterea de către conducerea MApN a situației dezastruoase din sistem, de unde se pleacă într-un ritm alert.

„Numărul demisiilor personalului din armată s-a dublat în anul 2021 (peste 1.000) față de anul 2020 (aproximativ 500), în anul 2022 a crescut la peste 2.700 de militari, iar în anul 2023 numărul demisiilor s-a menținut, în continuare, la cote crescute față de anii anteriori pandemiei”, susține ministerul. Faptul că cifra demisiilor pentru 2023 nu a fost făcută public denotă că aceasta este mult mai mare decât în anii anteriori. Mai mult, MApN admite faptul că atractivitatea profesiei militare manifestă o scădere care a dobândit accente critice în perioada recentă, în contextul de securitate extrem de instabil generat de războiul din Ucraina.

Spre exemplificare, numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la școlile militare de maiștri militari și subofițeri s-a redus, față de 2021, la 43% în anul 2022 și la 59% în anul 2023, în condițiile în care numărul locurilor scoase la concurs a fost sensibil egal”, se arată în nota de fundamentare a ordonanței de urgență adoptată joi de Guvern.

Salariile mici nu atrag pe nimeni

Totodată, se manifestă diminuarea constantă a numărului de potențiali candidați cu vocație pentru profesia militară. Deși nivelul de exigență al testelor aptitudinale, fizice și psihologice a fost adaptat în funcție de nevoi și posibilități, între 25% și 35% dintre candidați nu îndeplinesc cerințele minime pentru desfășurarea activității în mediul militar. Astfel de tendințe urmează să se intensifice în viitor, potrivit indicatorilor demografici, mai semnalează MApN.

„Oferta pentru atragerea forței de muncă mult mai atractivă a mediului privat a determinat ca tinerii militari, în special ofițerii ingineri și soldații și gradații profesioniști, să părăsească sistemul militar, în mare măsură din motive pecuniare. Acest complex cauzal are un potențial ridicat de a afecta îndeplinirea misiunilor și obiectivelor specifice instituției militare, situație care trebuie stopată în condițiile în care exigențele sunt sporite sub auspiciul tensiunilor în creștere, determinate de războiul din Ucraina”, se precizează în nota de fundamentare a ordonanței de urgență. Dacă la ingineri să spunem că ar fi explicabil, salariile din privat mai mari pentru soldații și gradații profesioniști arată nivelul scăzut al veniturilor date de MApN. Este cam aceeași văicăreală de la criza de sânge, care a durat ani și ani de zile, până când bonificația pentru donatori s-a majorat de 4 ori. Din acel moment, brusc, nu a mai fost nevoie de sânge, iar potențialii donatori au fost trimiși acasă pe motiv că acum au prea mult sânge. O majorare semnificativă a salariilor militarilor ar avea ca urmare cozi interminabile la angajarea în MApN, însă banii alocați Apărării nu sunt pentru români.

Vulnerabilizare gravă a Armatei

Potrivit MApN, orice întârziere în organizarea cursurilor pentru transformarea soldaților în subofițeri va avea ca efect vulnerabilizarea modului de acțiune și a capacității operaționale a Armatei. Neaplicarea acestor măsuri ar conduce la scăderea gradului de operativitate a structurilor militare și ar produce disfuncții ale capacității de reacție în timp scurt și la un nivel adecvat riscurilor și amenințărilor actuale, precum şi întârzierea reacției imediate la schimbările impredictibile din mediul de securitate.

„Având în vedere ritmul crescut al demisiilor în rândul personalului armatei, se impune reglementarea imediată a situației prezentate, orice întârziere determinând creșterea deficitului de personal militar calificat. Întrucât situația deosebită, a cărei soluționare nu poate fi amânată, este direct asociată cu imposibilitatea încadrării structurilor luptătoare, aspect care afectează gradul de operativitate al acestora şi produce disfuncții ale capacității de reacție imediată la schimbările impredictibile din mediul de securitate, neadoptarea în regim de urgență a normelor propuse atrage consecințe negative din perspectiva îndeplinirii misiunilor și obiectivelor din sfera apărării naționale”, se mai arată în nota de fundamentare.

Citește și: CLAUDIA MARCU – Armata națională nu mai are soldați. Val uriaș de pensionări și demisii din sistem