NAPOLEON SĂVESCU – Burebista

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Burebista

Statuia lui Burebista a fost ridicată în centrul oraşului Orăștie la 18 august 2001 de către societatea „Dacia Revival International”, condusă de dr. Napoleon Săvescu, cunoscut în România mai cu seamă ca autor al volumului „Noi nu suntem urmaşii Romei”.

În vara anului 2001, cu prilejul celui de al doilea congres internaţional de dacologie, dedicat regelui Burebista, a fost dezvelită statuia cu mare fast.

Operă a artistului Ioan Bolborea, monumentul are o înălţime de 4,20 m şi o greutate de 4 tone.

Întâi însă a fost executat o machetă ai regelui Burebista la New York la care au participat foarte mulți oameni în cadrul conferințelor societății Dacia Revival (Re-Învierea Daciei) și s-a decis ca Burebista să stea cu piciorul stâng în față precum faraonii , să aibe în mâna stângă mâna dreaptă, precum mari regi ai Asiei .

Îmbrăcămintea lui nu a pus prea multe probleme pentru că ne-am inspirat după dacii de pe arcul de triumf al lui Constantin cel Mare de la Roma.

Problema o fost cum să arate încălțămintea lui Burebista și am studiat foarte multe statui de daci de la Roma și am găsit cum trebuia să arate încălțămintea.

Și în sfârșit am găsit cine să ne facă macheta regelui Burebista , și acesta a fost domnul Adrian Colea un sculptor cu totul și cu totul renumit din New York.

Domnia sa a fost deosebit de amabil și a spus că o să ne coste, nu mai țin minte, în jur de 10 -15000 $.

Am lucrat împreună cu el încercând să-l fac cât mai pe gustul meu pe acel Burebista și am ținut cont și de un film pe care l-am văzut “Spartacus “ , așa că i-am mărit puțin umerii.

La sfârșit, același sculptor, Ovidiu Colea a decis că nu trebuie să ceară niciun ban pentru că ce făceam era pentru țara noastră și pentru poporul nostru, pentru trecutul nostru istoric .

Am vrut să facem și 100 de copii după macheta lui Burebista și să le vindem ca să obțin niște bani pentru ridicarea monumentului lui lui Burebista, dar același Ovidiu Colea le-a făcut deosebit de frumoase și nu a vrut nici o recompensă.

La început artistul Bolborea a realizat macheta lui Burebista, într-un fel “modern“ un individ ciudat cu niște picioare cilindrice și cu un nas uriaș.

I-am arătat, din nou , macheta lui Burebista executat la New York de sculptorul Ovidiu Colea și i-am spus dacă nu va așa, nu vom mai colabora.

L-am rugat pe generalul Nicolae Spiroiu și pe comandorul Tiberiu Frățilă să meargă cel puțin odată pe săptămână să vadă ce face sculptorul și să-mi trimite de fiecare dată poze după “viitorul” Burebista.

În final sculptorul Borborea împreună cu alte ajutoare a realizat ceea ce mi-am dorit și îi mulțumim.

Puţini ştiu de dificultăţile cu care s-au confruntat făuritorii monumentului când a sosit momentul să fie turnată statuia de bronz.

Aliajul era greu de procurat pe vremea aceea, pentru statuie era nevoie de 1,2 tone de bronz, dar nici măcar căldărarii nu aveau o cantitate atât de mare.

Atelierele din Bucureşti au acceptat comanda, însă doar cu materialul… clientului.

Vladimir (Nunu) Brilinsky, „dacul liber” de dinainte să devină „malus dacus”, a fost desemnat să se ocupe de organizarea evenimentului, inclusiv de procurarea bronzului pentru statuie. După mai multe încercări ratate pe la companiile miniere, Nunu a prins ideea de a aduna robineţi defecţi şi ţevi de alamă de pe la centrele de colectare a fierului vechi. A dat sfoară-n ţară pe la „magneţi” şi a reuşit să adune peste o tonă de robineţi care au fost duşi la topit pentru întruparea măreţului rege dac.

Astfel, putem spune că Burebista de la Orăştie poartă în sine câte o mică fărâmă din casele a mii și mii de români.

Monumentul a fost scos din peisaj, odată cu reabilitarea şi modernizarea centrului istoric al municipiului Orăştie.

De curând, Burebista a reapărut pe un soclu nou. „Chiar merită felicitări edilii oraşului pentru felul în care au reamenajat monumentul. Au făcut-o cu mult bun-gust şi se integrează perfect în noua înfăţişare a centrului istoric”, spune Vladimir (Nunu) Brilinsky.

În final trebuie să menționez că nicăieri în România nu a avut nimeni ideea să ridice un monument acestui “rege al tuturor regilor “ iar orașul Orăștie are meritul să fie unic în felul acesta În România !

Burebista