MIRCEA VINTILESCU – 2 FEBRUARIE 2024: O ZI SFÂNTĂ PENTRU CREȘTINII ORTODOCȘI CARE SĂRBĂTORESC ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

2 FEBRUARIE 2024: O ZI SFÂNTĂ PENTRU CREȘTINII ORTODOCȘI CARE SĂRBĂTORESC ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI

Este o sărbătoare care celebrează 40 zile după Nașterea Domnului. Biserica Ortodoxă prăznuiește Întâmpinarea Domnului, care în tradiția populară se mai numește și Stretenie sau Ziua Ursului.

La această mare sărbătoare a Întâmpinării Domnului nu este bine să te cerți cu cineva sau să te superi pe cei apropiați.

Nu se coase şi nu se tricotează. Totodată este interzis să prelucrezi lâna, să speli, să calci rufele sau să mături gospodăria, nu ai voie să croșetezi, fiindcă altfel vei avea o moarte lentă.

La sărbătoarea Întâmpinării Domnului nu ai voie să te zgârcești la bani sau la alimente, nu ai voie să refuzi săracii și nu trebuie să treacă ziua fără să faci o faptă de milostenie.

Nu ai voie să mănânci nimic până nu se termină Sfânta Liturghie la biserică, altfel vei avea probleme cu stomacul, nu ai voie să tai cu foarfeca, ca să nu fii invadat de gândacii forfecari și nu este bine să ceri bani sau să pretinzi lucruri, dacă te-ai oferit să ajuți pe cineva.

La sărbătoarea Întâmpinării Domnului nu ai voie să lucrezi, nu se mătură pentru ca păsările să fie sănătoase, iar stupii să rămână productivi.

În tradiția populară, se spune că, dacă în această zi este soare, ursul iese din bârlog și, văzându-și umbra, se sperie și se retrage, iarna se prelungește cu încă 6 săptămâni. Însă, dacă în ziua de Stretenie cerul este înnorat, ursul nu-și poate vedea umbra și rămâne afară, iar primăvara se apropie rapid.

În funcție de starea vremii, bătrânii făceau prognozarea timpului optim al culturilor de peste an, stabilind acum un adevărat “grafic” al semănăturilor de primăvară, conform tradiții – superstitii.ro.

Bolnavii de “sperietoare” erau tratați în această zi prin afumare cu păr smuls dintr-o blană de urs iar, în satele pe unde se întâmpla să treacă ursarii, se obișnuia ca bărbații să fie “călcați terapeutic” de către urșii dresați, potrivit crestinortodox.ro.

Se mai crede că în această zi anotimpul rece se confruntă cu cel cald. În popor se mai spune că, lumânările aprinse în ziua sărbătorii Întâmpinării Domnului vindecă omul de boli şi necazuri, tot cu ele sunt binecuvântaţi și tinerii căsătoriţi.

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului se respectă pentru spor în casă, sănătatea copiilor, belșug și binecuvântare.

Din moși strămoși se spune că Stretenia ia înfățișarea unei divinități meteorologice feminine, care trece peste ape. Dacă apele nu sunt înghețate, Stretenia făcea un pod de gheață peste ele.

În ziua Întâmpinării Domnului, la biserică se face agheasmă mică, iar creștinii participă la slujbă cu lumânări aprinse în mână, pe care le păstrează și le aprind când au necazuri în viață.

2 feb

Autor: Prof.Dr. Mircea Vintilescu