Comunicat aprig de Presă!
Adevăruri nespuse despre Mihai Eminescu!
Îmi asum, am fost premiat… pentru cărțile mele de Istorie Literară!
Refuz privilegiile acordate… pentru a participa la falsa zi de naștere a Poetului – Martir și Mucenic al identității noastre milenare!
Poetul a “murit” pe 16 Iunie (nicidecum pe 15 Iunie)… după miezul nopții… după ce a cerut un pahar cu lapte! A murit flămând… într-o celulă… păzită de un gardian!A fost înmormântat la repezeală pe 17 Iunie… într-o după-amiază de sâmbătă… pe o ploaie rece și repejioară! Familia Poetului a fost interzisă să participe! Preotul care l-a prohodit… spunea că fața îi era acoperită cu o pânză neagră… Sacrilegiu!
Mai jos… aduc mărturii imbatabile… privind data nașterii sale!
Sunt convins că… Poetul Emilian Marcu… poate întregi lumina!
Mărturii și scrieri… !
Teodor V. Ștefanelli, a menționat în ,,Amintirile sale”: ,,Mi-a mărturisit poetul atât în Cernăuți cît și în Viena, că s-a născut în 1849, fără să-mi numească ziua și locul nașterii. La data de 2 octombrie 1869, când s-a înscris la Universitatea din Viena, poetul și-a declarat locul nașterii la Botoșani, iar vîrsta – 20 ani, de unde rezultă că tot în 1849 fusese născut”.
În Albumul din 1878 al Societății Junimea, la nr 49, se află scris chiar cu mâna poetului, că s-a născut ,,în anul 1849, luna decembrie, ziua 20 (Sf. Ignat) în Botoşani”. Ce-i drept, în calendarul ortodox, la 20 decembrie, este trecut Sf. mucenic Ignaţie Teoforul.
Această ultimă însemnare coincide, în mare parte, cu autograful lui GH. Eminovici de pe o Psaltire din familie (,, jos, pe pagina a 5-a”), după declarația mult mai târzie a fratelui său, Matei, care luase în proprietate această carte. Ce scrie pe Psaltire?: ,,Astăzi 20 decembrie, anul 1849, la patru ceasuri și cinci spre zece minute evropioenești s-a născut fiul nostrum Mihai”. Numai că nu s-a menționat și locul nașterii.
Eminescu știa că s-a născut în 20 decembrie 1849 – astfel s-a trecut în registrul Junimii, la înscriere: „1849, dec. 20”, dată ce este susținută și de Matei, fratele cel mai mic al poetului, ca fiind scrisă de către tatăl lor pe o veche psaltire unde însemnase nașterile copiilor.
La fel va spune, după moartea poetului, și fratele său Matei, referindu-se la o însemnare a tatălui lor, într-o psaltire unde însemnase nașterile copiilor (așa era obiceiul pe atunci, la fel făcea și străbunicul meu, pe la 1900): „Astăzi, 20 decembrie, anul 1849, la 4 ceasuri și cincisprezece minute evropenești, s-au născut fiul nostru Mihai” (sursa: G. Călinescu, Viața lui Mihai Eminescu).
Într-un registru (păstrat de Iacob Negruzzi – Președintele de mai târziu al Academiei Române), în care membrii societății literare „Junimea” și-au însemnat data și locul nașterii lor, stă scris pe pagina a doua de propria mână a lui Eminescu în dreptul numelui său: „20 decembrie 1849, Botoșani”, și deasupra este chiar intercalat sfântul „Ignat”, pe care biserica ortodoxă îl serbează întradevăr la 20 decembrie. (Titu Maiorescu, „Eminescu și poeziile lui”).
Declarația Aglaei Drogli, sora poetului, într-o scrisoare către Titu Maiorescu, în care susținea ca dată a nașterii poetului, ziua de 20 decembrie 1849.
Laurian Stănchescu, scriitor, jurnalist, istoric literar!
Laurian Stănchescu, scriitor, eseist, jurnalist, istoric literar
Ultimele postari ale lui LAURIAN STANCHESCU (vezi toate)
- LAURIAN STĂNCHESCU – La mulți ani pentru totdeauna… Mărțișorul celei mai frumoase zile - 1 martie 2025
- LAURIAN STĂNCHESCU – Horea, Cloșca și Crișan – Martiri și Eroi ai Națiunii Române - 14 februarie 2025
- LAURIAN STĂNCHESCU – Eminescu este Limba și Cultura Română! - 1 februarie 2025