MIRCEA VINTILESCU – SEMNIFICAȚIA SĂRBĂTORII DE SFÂNTUL ANDREI

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

SEMNIFICAȚIA SĂRBĂTORII DE SFÂNTUL ANDREI

Sărbătoarea Sf. Andrei este numită în tradiția noastră populară și “cap de iarnă”, adică ziua când începe iarna.

Și, chiar dacă ninge sau nu, de sărbătoarea Sf. Andrei, în jur de 700.000 de români care poartă numele Andreea, Andrei, Andra, Andruța, Andrușa, Andraș, Endre, Andru, Andrieș și Andreas, își sărbătoresc ziua numelui.

Dacă nu știai, numele “Andrei” derivă din grecescul “Andreas”, care înseamnă “viteaz”, “bărbătesc”, ambele atribuite fiind unele de putere și de măreție.

DESPRE TRADIȚIA UNOR RITUALURI CARE SE FAC ÎN NOAPTEA DE 29 NOIEMBRIE

Sărbătoarea de Sf. Andrei, încreștinătorul românilor, este însoțită de o tradiție ce se păstrează de secole și care este asociată termenului de rucodelie.

Cuvântul “rucodelia” înseamnă în limba slavonă “lucrul mâinilor”. Acest termen este folosit în Pateric, Filocalie și scrieri ale Sfinților Părinți, cu sensul de lucru al mâinilor pentru părinții nevoitori ai pustiei.

Rucodelia avea doua semnificații specifice:

• în primul rând, aceea de ocupație, însoțită de rugăciunea adresată lui Iisus, “Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine pacătosul“;

• iar a doua explicație este aceea de mijloc de a se sprijini material pe sine, din vânzarea acestui lucru.

Tradiția mai este și de a pune grâu la încolțit pentru a răsări până la Nașterea Domnului (în ziua de Crăciun), când putem decora casa/încăperile cu el, sau îl putem dărui ori îl putem folosi în salate deoarece este bun hrănitor ce are și efecte tămăduitoare.

Dacă vrei să respecți tradiția noastră populară, atunci poți să iei o farfurie mai adâncă, un bol nu foarte înalt sau un alt recipient din sticlă sau din lut, în care pui un strat de pământ sau vată. Peste acesta presari grâu din belșug, bob lângă bob, pe care îl uzi o dată pe zi. Grâul astfel semănat va încolți și va crește.

Noaptea de Sfântul Andrei este singura noapte din an când se pot dezlega vechile vrăji și când se pot ridica ziduri de protecție împotriva energiilor negative, a vrăjilor sau a ritualurilor întunecate.

În ziua de 29 noiembrie este interzis (conform tradiției populare) consumul de carne provenind de la animalele care au sânge cald.

Poți consuma, la discreție, pește, fructe de mare, ouă și orice produs lactat.

La final, eu vă doresc să aveți pace în suflet, în familie și în casă dar și multă lumină Divină! Așa să fie pentru noi toți românii, indiferent unde ne vom afla!