ADRIAN BUCURESCU – Zodia Fecioarei la Atlanți și la Români

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Zodia Fecioarei la Atlanți și la Români

Zodia Fecioarei este orânduită între 23 August și 21 Septembrie. Ca și celelalte zodii, și cea a Fecioarei nu mai are legătură directă cu cea originală, atlantă. Numele ei străvechi era PHITHO ”Vița” și se referea la culesul viței-de-vie, specific lunii Septembrie. Din sensul primar atlant a rămas și numele popular românesc al lunii Septembrie, Vinicer.

Fecioara 3 mare

     Cum se știe, în românește vița are la figurat și tâlcurile de ”descendent; urmaș; vlăstar”, adică ”fecior” și ”fecioară”, iar numele arhaic al acestei zodii la Români era FATA. Dar PHITO însemna și ”Viață”, așa că astfel româna a moștenit și frumoasa denumire a viței-de-vie. Tot de la Atlanți, din sensurile de ”Plantă” și ”Fată”, în Sumer și Acad această zodie era Fecioara, Zeița Cerealelor, iar la Incași și Mayași, Zeița Porumbului.

ceres

     Este ultima zodie de vară, un răstimp în care se culeg roadele, o perioadă bogată, așezată, când forțele naturii se echilibrează și se pregătesc pentru începutul toamnei.

     Nativii din Zodia Fecioarei se remarcă prin frumusețe fizică și sensibilitate, sunt perfecționiști, sunt critici, dar nu suportă critica. Profilul lor profesional: meticulozitate, perfecționism; ordine desăvârșită în lucrări și documente; respectarea cu sfințenie a procedurilor; simțul datoriei dezvoltat; plăcerea de a se implica în rezolvarea situațiilor dificile.

peridotamuletschastyaiblagopoluchiy 289cd314

     Piatra prețioasă reprezentativă pentru cei născuți în Zodia Fecioarei: peridotul.

Citește și: ADRIAN BUCURESCU – Zodia Leului la Atlanți și la Români

Autor: Adrian Bucurescu, scriitor, poet, eseist, etnograf, publicist