ADRIAN BUCURESCU – Povestea vorbei: Ţara lui Papură Vodă

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Povestea vorbei: Ţara lui Papură Vodă

În folclor, “Ţara lui Papură Vodă” înseamnă o ţară fără stăpân, unde legile nu mai există sau sunt încălcate frecvent. Din păcate, starea actuală a ţării noastre face ca această veche expresie să fie mai actuală ca oricând…

Dar cine să fi fost Papură Vodă, de e pomenit până în zilele noastre? Se pare că au fost… doi cu acest nobil titlu. Însă cel mai vechi e Ştefăniţă Lupu, domnitor al Moldovei între 1 Decembrie 1659 şi 29 Septembrie 1661. Domnia i-a fost tulburată de pretendenţii  la tron aduşi de Turci şi Tătari, după care au urmat o ciumă şi o foamete cumplită. În “Letopiseţul Ţării Moldovei”, Miron Costin scrie: “Înţelegându Ştefăniţă Vodă că treace Constantin Vodă Nistrul la Soroca, au ieşit la Coiceani cu oastea sa ş-au pus tabăra acolea, însă oastea era pre puţină, că ţara într-aceaia foamete era într-aceala anu, cât mânca oamenii papură uscată în loc de pâine, măcinând-o uscată. Şi de pe aceaia foamete porecliia şi pre Ştefăniţă Vodă, de-i dzicea Papură Vodă”.

Apoi, pe vremea când Imperiul Habsburgic stăpânea Oltenia, boierii l-au convins pe un fost haiduc, ce fusese şi pandur în slujba Austriecilor, pe nume Neagu Papură, să conducă o poteră pentru a mai potoli atacurile haiducilor şi hoţilor. Provenit el însuşi dintre haiduci, Neagu Papură a închis ochii, lăsându-i să jefuiască în continuare. La câteva luni a fost înlocuit de boieri şi a luat iar drumul codrului, după ce a întărit zicala “Ţara lui Papură Vodă”, provenită din Moldova.

Citește și: ADRIAN BUCURESCU – Povestea vorbei: Darul beției

Autor articol: Adrian Bucurescu, scriitor, poet, eseist, etnograf, publicist