MIRCEA VINTILESCU – Delta Dunării, un colț de rai românesc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Delta Dunării, un colț de rai românesc

Să cunoaștem câte ceva despre unicitatea și minunățiile existente în Delta noastră a Dunării

* Delta Dunării este singura deltă din lume declarată în întregime rezervație a Biosferei, fiind inclusă în Lista Patrimoniului Universal Cultural și Natural UNESCO, aceasta incluzând și porțiunea din zona deltaică care vremelnic se află pe teritoriul Ucrainei.

* Singurul oraș din Delta Dunării, respectiv Sulina, este port atât la Dunăre, cât și la Marea Neagră, el fiind situat la cea mai joasă altitudine din România și este totodată cel mai însorit teritoriu al țării noastre.

* Teritoriul Deltei Dunării se mărește în fiecare an cu aproximativ 40 metri pătrați în zona celor trei guri de vărsare a Dunării: Chilia, Sulina și Sfântu Gheorghe.

* Delta Dunării se află pe suprafața României într-un procent de 82%, restul acestei zone mirifice a Europei fiind localizată pe teritoriul Ucrainei.

* Delta Dunării este un muzeu al biodiversității, unde poți vedea peste 1830 de specii de copaci și plante, peste 2440 de specii de insecte, 91 de specii de moluște, 11 specii de reptile, 10 specii de amfibieni, 320 de specii de păsări și 44 de specii de mamifere, foarte multe dintre acestea fiind declarate specii unice și monumente ale naturii.

* În Delta Dunării se întâlnesc singurele păduri de nisip din țară: Letea și Caraorman, unde cresc liane de până la 25 m.

* În pădurea Caraorman, în locul numit „Fântâna Vânătorilor”, se găsește cel mai bătrân stejar din țară, care are circa 400 de ani, un diametru al trunchiului de 3,8 metri și este cunoscut ca ‘Stejarul îngenuncheat’.

* Se întâlnesc și două plante carnivore care s-au dezvoltat în deltă: otrăţelul de baltă și aldrovanda.

* Delta Dunării este cea mai mare rezervație de ținuturi umede (teritoriu mlăștinos) din Europa, acoperind o suprafață de 2.681 km pătrați.

* Aici se întâlnește cel mai mare potențial de plante medicinale: aproximativ 195 de specii, care din păcate sunt prea puțin valorificate.

* Șarpele rău este una dintre cele mai agresive specii de reptile din Deltă: este cel mai lung șarpe din Europa, ajungând până la 2 metri și este o specie protejată pe tot continentul nostru.

* În Deltă trăiește și o specie de fluture imens, de noapte, denumit „ochi de păun”. Acesta are o anvergură a aripilor de 18 cm.

* Cea mai mică pasăre din România trăiește în Deltă şi este pitulicea, cunoscută și sub numele de „Ochiul boului”, având cel mult 10 cm lungime și o greutate de 13 grame.

* Delta Dunării este cel mai important loc de popas pentru păsările migratoare ce călătoresc între regiunea tropicală și cea arctică, cinci din cele mai importante drumuri de pasaj trecând pe aici.

* Cele mai mari păsări de pradă din Delta Dunării sunt Pelicanul Creț, anvergura aripilor sale atingând 3,2 metri si Vulturul Codalb, cu anvergura aripilor de până la 2,5 metri.

Numai pentru aceste scurte prezentări, noi românii ar trebui să înțelegem că acest spațiu trebui bine protejat și conservat atât pentru unicitatea lui, cât mai ales că avem ce lăsa moștenire urmașilor noștri.