CLAUDIA MARCU – Priorități legislative: Puteri sporite pentru Jandarmerie și reguli noi pentru serviciul militar

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Priorități legislative. Puteri sporite pentru Jandarmerie și reguli noi pentru serviciul militar

Pe lista priorităților legislative prezentată de Guvern se află și acordarea de puteri sporite Jandarmeriei, care va putea spiona oficial, cu mijloace de înregistrare, orice activitate desfășurată în spațiul public. O altă modificare îngrijorătoare este schimbarea Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, în care vor fi redefinite formele în care cetățenii români își exercită dreptul și obligația de a apăra țara.

Guvernul a publicat o listă de priorități legislative pentru acest an, pe care se află și modificarea Legii 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române. Astfel, se intenționează autorizarea Jandarmeriei Române, în mod explicit, de a fixa cu mijloacele foto-audio-video sau prin alte mijloace tehnice din dotare, momente operative cu privire la activitățile desfășurate în locuri publice, fără consimțământul persoanelor vizate, în cazul în care există motive verosimile că în aceste locuri publice ar putea fi comise infracțiuni sau alte fapte ilegale, ori tulburată ordinea și siguranța public.

Totodată, Jandarmeria va putea accesa, în mod direct și gratuit, sistemele de supraveghere a spațiilor publice ce sunt instalate în scopul prevenirii criminalității, pazei bunurilor și protecției persoanelor sau supravegherii traficului rutier și care aparțin organelor administrației publice centrale/locale sau al unor persoane juridice, cu excepția celor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale (situațiile fiind stabilite în mod explicit).

”Va fi ca la serviciile secrete și, la proteste, să se  infiltreze jandarmi în civil, să ne poată înregistra audio-video. Sau în orice alte situații. Și cine stabilește că motivele sunt verosimile sau nu, că legea nu definește așa ceva? GDPR-ul văd că funcționează numai pentru instituții, nu și pentru cetățeni. Fața este o dată cu caracter personal, este biometrică. Odată fața filmată, ea poate fi folosită pentru recunoaștere facială. Nu ai voie să capturezi forma feței mele. Pe lângă faptul că ești filmat fără consimțământ, mai avem și aparatura neomologată și  lipsa de calificare GDPR a jandarmilor”, ne-a declarat activistul civic Aurelian Popa.

Pregătiri de război?

Cea mai urgentă pentru Guvern este însă schimbarea Legii 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, care are termen în martie 2023. Noua lege va redefini formele în care cetățenii români își exercită dreptul și obligația de a apăra țara, introducându-se și conceptul militar voluntar în termen în structurile aparținând Ministerului Apărării Naționale.

În același timp, va fi elaborat Planul anual de recrutare – încorporare în vederea îndeplinirii serviciului militar obligatoriu în calitate de militar în termen, pentru toate instituțiile cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale, iar studenții din instituțiile civile de învățământ superior, școlarizați pentru nevoile instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale, vor îndeplini serviciul militar active. Proiectul de lege mai prevede că, pe timpul stării de urgență și a stării de asediu, forțele destinate apărării se vor completa cu resurse umane conform organizării la război, creându-se și cadrul legal pentru recunoașterea executării serviciului militar de către cetățenii care au îndeplinit această formă de pregătire în armatele altor state. Actul normativ cuprinde și includerea în categoria rezerviștilor a polițiștilor și polițiștilor de penitenciar care și-au încheiat activitatea, potrivit organizării la război a structurilor din cadrul Poliției Române și Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Se măresc soldele

Pentru luna august a acestui an, MApN anunță o nouă lege privind salarizarea personalului din Ministerul Apărării Naționale. Prin aceasta se va asigura armonizarea cadrului normativ privind salarizarea personalului, prin corelarea prevederilor statutare, care să asigure stabilitate și  predictibilitate, retenția, motivarea și recompensarea personalului, precum și echitate în sistemul pensiilor militare, potrivit MApN.