Cetatea ȘIRIA ⚔️ Cavalerul Danubian

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Cetatea ȘIRIA ⚔️  Cavalerul Danubian 

ȘIRIA, Şoimoş & Dezna.

Parte din vechea arhitectură de apărare a Cavalerilor Danubieni (ȘIRIA, Şoimoş & Dezna) Cetatea ȘIRIA, este un monument istoric care datează din secolul al XIII-lea. Zidită pe Dealul Cetății la o altitudine de 496 de m în Comuna SIRIA din Arad. Rolul cetății a fost de apărare având arondate în vechea arhitectură de apărare a Cavalerilor Danubieni 110 sate.

Cetatea SIRIA 1

🐉 LEGENDA 🐉

Cele trei cetăţi – Şoimoş, ȘIRIA şi Dezna – spune o legendă că ar fi fost construite de către trei surori fecioare care s-ar fi întâlnit la Şiria, prilej cu care au pus la cale ridicarea cetăţilor.

Zise prima dintre ele: „Dacă mă ajută bunul Dumnezeu, cetatea mea va fi gata mâine.”Degrabă zise a doua: „Şi cetatea mea va fi gata tot mâine.” Iar cea de-a treia exclamând sfidător: „Chiar dacă nu mă ajută bunul Dumnezeu, cetatea mea va fi gata mâine.”

🐉 Șerpii albi 🐉

Însă, cu toată hotărârea acestora, cetăţile se fac una cu pământul la sfârşitul isprăvirii lor de către meşteri, culminând cu transformarea celor trei fecioare în şerpi albi, având fiecare câte o coroană de aur pe creştet, iar în gură câte o cheie de aur. Pricină pentru care ele apar în fiecare an, aşteptând eliberatorul care să le lipsească de coroane şi de chei, prilej cu care ele se vor preface numaidecât iarăşi în fecioare, astfel ca cetăţile să îşi redobândească magnifica splendoare de odinioară…

Serpii ALBI Cetatea SIRIA

 

Sursa: Daniel Roșca

Citește și: DRAGONUL din Arcul Carpatic