LIVIU PLEȘOIANU – TEMNIŢE ALE SPIRITULUI!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

TEMNIŢE ALE SPIRITULUI!

Milioane de copii merg la şcoală cu milioane de întrebări care, an după an, se pierd, dispar de parcă nici nu ar fi existat vreodată.

Milioane de copii intră pe porţile şcolii cu inocentul entuziasm specific vârstei şi ies din şcoală fără să mai simtă setea de a ști și setea de a fi!

Sistemul educaţional, programa şcolară sunt în aşa fel concepute încât ele transformă şcolile în adevărate TEMNIŢE ALE SPIRITULUI!

Un elev, un tânăr om care intră în şcoală pentru a se dezvolta armonios, în întreaga sa complexitate, află rapid că aproape nimeni nu este interesat de fiinţa sa, nici măcar de partea superficială, ca să nu mai vorbim de cea profundă. Tot ceea ce contează este conformarea, uniformizarea, îndoparea cu noţiuni seci, îngurgitarea pe nemestecate de concepte lipsite de viaţă, input-output – ca la computere, memorare şi redare de informaţii golite complet de orice conţinut uman, de orice substanţă vie.

Sistemul ucide spiritul, sufletul şi mintea copiilor noştri!

Dacă nu ne mai concentrăm pe ceea ce Sistemul vrea să devină copiii noştri, ci pe ceea ce ei sunt meniţi să devină, atunci orice oră de clasă va fi un festival al umanităţii, orice minut de curs va fi un sanctuar al devenirii lor!

Autor: LIVIU PLEȘOIANU