Prof. Mircea Coșea: Ar trebui ca statul român să ia la puricat firmele olandeze din România
ANAF-ul și celelalte instituții ale statului român ar trebui să ia în vizor companiile olandeze din țara noastră, care au profituri uriașe, și să le verifice, consideră prof. dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat. Acesta a amintit că Olanda a avut totdeauna o atitudine agresivă față de România, iar singura reacție a politicienilor noștri a fost să întoarcă și celălalt obraz. Fără intrarea în Schengen, România este condamnată, definitiv, la subdezvoltare.
Olanda a fost în permanență împotriva României, a fost un fel de avocat al diavolului pentru statul român și ne-a găsit întotdeauna probleme pe care trebuie să le rezolvăm, ne spune prof. dr. Mircea Coșea. Totodată, Olanda întotdeauna a fost agresivă în relațiile cu România, iar singura reacție a țării noastre a fost, după ce a primit o palmă, să întoarcă și celălalt obraz.
”S-ar putea să ne gândim chiar la o anumită reacție de penalizare a acestor poziții, prin faptul că avem posibilitatea să <<discutăm>> mai bărbătește cu capitalul olandez care este în România. Aici s-ar putea lua niște măsuri, nu din cele pe care Băsescu voia să le ia, cu interzicerea importului de flori. Capitalul olandez în România beneficiază de o economie care îi facilitează mari, foarte mari profituri. Și atunci sigur că ar trebui să fim și noi mai atenți la felul în care se obțin aceste profituri, că nu întotdeauna capitalul olandez din România procedează așa cum ne cere nouă să procedăm. Ar trebui să fie o discuție luată foarte în serios, poate și la CSAT și în altă parte”, ne-a declarat prof. dr Mircea Coșea. Acesta a arătat că diplomația României nu există, nu are un punct de vedere și nu are fermitatea de a impune niște argumente reale.
”România nu este cu nimic mai prejos decât orice altă țară care este acum în Schengen, poate chiar este mai sus. Că mai sunt lucruri de făcut, și alte țări mai au de făcut, inclusiv Olanda. Statul român nu arată că are puterea de negociere ca stat cu drepturi egale membru al UE. Noi nu trebuie să ne demonstrăm această egalitate, pentru că ea există. Și, dacă ea există, trebuie s-o folosim în discuții cu toți cei care sunt în favoarea noastră și care, la rândul lor, să devină niște susținători ai acestui lucru”, consideră prof. dr. Mircea Coșea.
Miliarde de euro pierdute
Intrarea României în Schengen ar fi fost un ajutor foarte important pentru fluidizarea traficului de mărfuri, indiferent că sunt alimentare sau armament sau ce-or fi, între Ucraina și Europa, susține prof. dr. Mircea Coșea. ”Este și o expresie a faptului că, în momentul de față, Uniunea Europeană nu reprezintă un monolit politic, un consens la nivel general, iar asta se vede și în cazul energiei”, ne spune prof. dr. Mircea Coșea. Pe de altă parte, economic vorbind, fără intrarea în Schengen, nu putem dezvolta deloc bazinul Mării Negre și nu putem câștiga oportunitățile rutiere care s-ar fi creat, arată Dragoș Damian, directorul executiv al Terapia Cluj. ”Pierderile economice sunt greu de estimat, dar cred că am putea vorbi despre miliarde de euro pentru următorii ani. Dacă ar fi că calculăm 10% din cifra de afaceri anuală a portului Rotterdam, asta ar însemna cam 80 de milioane de euro doar pentru portul Constanța. Apoi vorbim de locuri de muncă, o cascadă de oportunități, transportatorii rutieri, transportatorii aerieni de cargo”, a afirmat Dragoș Damian.
UE: ”Săriți!”. Politicienii români: ”Cât de sus?”
Directorul executiv al Terapia Cluj crede că sunt state din UE care se bucură de decizia Olandei, că au scăpat de România și că problema țării noastre este că respectă și adoptă orice decizie a Uniunii Europene, fără nicio tranziție, fără nicio logică. ”Și știu asta de la medicamente, de când am intrat în UE, că era o perioadă de tranziție, de aliniere la legislație, și toți care au intrat cu noi au obținut 5 ani, iar România a adoptat-o imediat, astfel că ne-au scos zeci de medicamente din portofoliu. Problema este interesul nostru național care este lovit de astfel de adoptări bruște ale legislației europene, pe care nicio țară din UE nu le face. Ca și la Green Deal. Ce, Germania și Polonia și-au închis zona minieră? Dar ce, sunt nebuni la cap? Uniunea Europeană când ne-a zis <<săriți!>>, politicienii noștri au întrebat doar <<cât de sus?>>. Păi în condițiile astea nici nu ai nevoie de Olanda ca să-ți bagi bețe în roate. Nu putem să adoptăm întotdeauna ce ne zice Uniunea Europeană, pentru că dăm senzația că suntem tot timpul obedienți și niciodată nu ne respectăm interesul național. Înseamnă că nu avem interes național”, ne-a precizat Dragoș Damian, directorul executiv al Terapia Cluj.
Autor: Claudia Marcu – jurnalistă profesionistă la ziarul Național, preluare articol din Național
Sursa imagine titlu: born2travel.it
- CLAUDIA MARCU – Afaceri păguboase la Ministerul Sănătății: A donat bogaților 9,7 milioane de euro și a primit, la schimb, 2,2 milioane de euro - 5 ianuarie 2025
- CLAUDIA MARCU – Medicii români, obligați să învețe limba maghiară - 30 decembrie 2024
- CLAUDIA MARCU – Disperare în sistemul de sănătate - 24 decembrie 2024