ANDREI MARGA, FAȚĂ ÎN FAȚĂ CU ION CRISTOIU LA GÂNDUL.RO: UCRAINA TREBUIE PLURALIZATĂ. ROMÂNIA N-ARE CE CĂUTA ÎN RĂZBOI, DAR ARE CE CĂUTA CA ACTOR AL PĂCII ȘI AL SOLUȚIONĂRII CONFLICTULUI
Față în față cu Ion Cristoiu, la Gândul.ro, profesorul Andrei Marga a vorbit preț de mai bine de o oră și jumătate despre situația geopolitică a lumii actuale, despre posibilele soluții care se întrevăd la războiul din Ucraina și, nu în ultimul rând, despre modul tendențios în care presa propagandistică din România i-a distorsionat declarațiile făcute la lansarea cărții sale despre „Soarta democrației” de la Alba Iulia. Interviul este savuros și captivant, de aceea, pe lângă citatele mai importante pe care le-am extras din selecția făcută de Jurnalul Video al d-lui Ion Cristoiu, vă invităm să urmăriți întreaga emisiune pe canalul de YouTube al ziarului Gândul (reprodusă la finele acestui articol).
Profesorul Andrei Marga dezvăluie faptul că, la summit-ul NATO de la București din 2008, delegațiile germană, franceză și se pare că și cea americană care lucrau la documentul final au convenit să nu treacă în comunicat nimic despre admiterea în NATO a Ucrainei și a Georgiei, însă, peste noapte, cineva a pus că să intre – nici până acuma nu se știe cine a pus adaosul în rezoluția oficială.
„Șeful delegației americane la București la reuniunea NATO a fost secretarul de stat adjunct – o doamnă – și, sigur, reprezentantul nr. 1 era președintele, dar delegația, cei care negociază documentele, era condusă de o doamnă care a spus – în urmă cu două-trei luni, dacă nu mă înșel, se poate verifica – : domnule, delegația americană, germană și franceză s-au opus la schimbarea structurii geopolitice a Europei răsăritene. Care era problema? Ucraina și Georgia, astea erau, da! Ea spune: a doua zi dimineața am văzut în comunicat că s-a pus acest… Deci, la ora actuală, cu siguranță nu vom găsi pe cineva să spună „eu am pus”! Rămâne să se clarifice… Deci, la ora actuală, nimeni nu revendică faptul că a pus acolo, în text. Nu revendică Franța, nu revendică Germania și șefa delegației americane la negocieri – pentru că în rest, știm bine, au intrat pe scenă Merkel, Sarkozy – pe atunci – și George Bush Jr.”, a povestit profesorul Andrei Marga.
Invitatul gazetarului Ion Cristoiu a detaliat mai vechea sa teză despre necesitatea unui acord între marile puteri pentru ajungerea la pace în Ucraina, spunând că o țară cât de cât neutră ar trebui să-și asume rolul de mediator și regretul său despre aparenta ratare a acestei ocazii de către România.
„Părerea mea este că este ora unei mari inițiative politice. Eu sunt necăjit că România ar putea juca un rol. Nu poate schimba istoria lumii, dar, totuși, ar fi o ocazie de a profita o țară. Putem face analogii. România a folosit – trebuie să lăudăm! – conflictul chino-sovietic, l-a folosit clar și lumea, nu numai România, au progresat multe țări pe baza aceasta. Orientul mijlociu, modestele încercări de a pune Ierusalimul la discuție cu arabii iar au fost o treabă. Asta a fost una dintre mizele mele: România n-are ce căuta în război, dar are ce căuta ca actor teribil al păcii și al soluționării conflictului. Trebuie să apară niște voci care să vorbească despre pace. O să vedeți, se va lua azi-mâine Premiul Nobel pentru cel care a inițiat pacea! Dar, mă rog, asta e numai o aproximare a viitorului. Deci, e acuma locul unei inițiative majore”, a mai spus Andrei Marga.
Opinia fostului ministru al Educației și al Afacerilor Externe este că Ucraina nu este în prezent o democrație veritabilă și că ar trebui „pluralizată” prin reînființarea partidelor, garantarea libertății presei și întreținerea unui dialog pe mai multe paliere, cu mai mulți factori de decizie în afară de liderul suprem din stat.
„Semnalul va fi apariția unui jucător neutru – sau relativ neutru – care să (medieze încetarea conflictului)… La ora actuală n-a apărut încă unul, dar eu cred că poate apărea. Franța a spus chiar recent: domnule, noi nu vrem să umilim pe cineva. E o propoziție care trebuie luată în seamă. Germania are o coaliție care e foarte compozită și e foarte greu de luat decizii. (Chiar și beligeranții) Încet vor vrea (să ia parte la negocieri), nu putem spune ora și ziua, dar, încet, vor vrea, clar! Pentru că sunt pierderi, totuși, uriașe. Acuma, să ne înțelegem!
Europa pierde minut de minut: pierde financiar, pierde economic, pierde din toate punctele de vedere. America, sigur, e foarte puternică, e foarte bogată, resursele nu-s o problemă pentru ea, dar, totuși, America vrea să se concentreze pe problemele interne, pe o nouă dezvoltare a ei. Rusia nu are un interes să ducă un război lung, n-are nici un interes în mod obiectiv! N-am vorbit cu nimeni, dar…
Ucraina, ca să fiu aicea și mai clar: Ucraina trebuie pluralizată! În Ucraina noi cu cine discutăm? (Doar) Cu o persoană. Hai să fim lucizi! Ar trebui repuse în funcțiune partidele, ca să poți vedea opinia ucraineană. Doi, ar trebui chiar media de acolo. Știu, nu se discută, (dar) și media ar trebui să fie lăsată să-și spună părerea! Acuma noi avem acolo o televiziune care controlează tot restul discuțiilor.
Și, mai e o chestiune, aicea e datoria intelectualilor… sigur, toți știm distincția dintre democrație și autoritarism! Toți vrem democrație, fără dubiu! Dar dacă pui problemele lumii în termenii aceștia, democrația luptă contra autoritarismului, nici o problemă, și noi luptăm contra, dar trebuie o analiză a situației. Or, la ora actuală, o spun cu toată răspunderea: nu există o analiză temeinică a situației democrației, mai ales în răsăritul Europei!”, a concluzionat profesorul Andrei Marga.
„E fascinant… Ce-nseamnă să fii om citit! Și, când te uiți în jur, nu vedeți, așa, un deșert?” este întrebarea retorică pe care a pus-o moderatorul Ion Cristoiu către finalul emisiunii.
Autor: VLAD PÂRĂU – ziarist, poet și muzician, cerulcodrulsiparaul.ro
Sursa imagine: gandul.ro
- VLAD PÂRĂU – Întoarcere în timp - 27 august 2024
- VLAD PÂRĂU – ÎNVIERE - 6 mai 2024
- VLAD PÂRĂU – Magnolii, tinere iubiri! - 1 aprilie 2024