15 octombrie – 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și Reginei Maria la Alba Iulia
Trenul regal a plecat la 14 octombrie, într-o călătorie simbolică între Cluj-Napoca și Alba Iulia, cu ocazia centenarului încoronării Regelui Ferdinand I și Reginei Maria la Alba Iulia. Evenimentul care a avut loc pe 15 octombrie 1922 a fost unul grandios. Ceremonia propriu-zisă de încoronare, fastuoasă, s-a ținut în fața catedralei ortodoxe, sub un baldachin. Coroanele pe care le-au purtat cei doi monarhi au o istorie specială și sunt încărcate de semnificații.
Coroana de Oțel și Coroana Reginei Maria de la încoronarea din 15 octombrie 1922 sunt cu siguranță cele mai încărcate de simbolism, printre bijuteriile Casei Regale din România. Simbolismul acestora ține de felul în care Regele Ferdinand și Regina Maria au ales să-și arate devotamentul față de tradițiile, dar și față de istoria țării de adopție. În prezent, cele două coroane sunt păstrate în Sala Tezaurului Istoric de la Muzeul Național de Istorie a României, scrie euronews.ro.
„Sunt legate de momente importante ale trecutului României, nu numai de încoronarea de la Alba Iulia, dar și de proclamarea României ca Regat, în anul 1881, sunt două obiecte din Tezaur pe care noi le prezentăm vizitatorilor și care vor putea fi admirate cu ocazia Centenarului într-o expoziție foarte amplă care se va deschide la Muzeul Național Peleș”, a explicat Cornel Ilie, istoric, director adjunct MNIR.
Coroana de Oțel realizată din țeava unui tun
Ceremonia încoronării de la Alba Iulia a fost pregătită cu mult timp înainte de evenimentul propriu-zis. Două comisii de organizare au pregătit momentul încoronării. Peste 30.000 de spectatori au luat parte la slujba încoronării, care a fost oficiată de patru mitropoliți ortodocși.
„Coroana purtată de Regele Ferdinand a fost realizată în anul 1881, a fost dorința expresă a Regelui Carol I de a se realiza această coroană din țeava unui tun capturat în timpul luptelor de la Plevna, din timpul Războiului de Independență din 1877-1878”, a explicat Cornel Ilie istoric, director adjunct MNIR.
Coroana Reginei Maria a fost realizată din aur din Transilvania, la o casă de bijuterii din Franța. Cântărea 1 kg 800 de grame, iar designul ales a fost stilul bizantin. Un accesoriu mai puțin obișnuit sunt două pandantive laterale pe care sunt reprezentate stema Regatului României, dar și scutul heraldic care arată descendența Regine Maria, Casa de Edinburgh și de Saxa-Coburg-Gotha.
„La concepția coroanei, concepția artistică a coroanei a contribuit din plin chiar Regina Maria care a dorit să aibă o coroană care să semene cu coroanele doamnelor Țărilor Românești din perioada medievală, iar modelul ales a fost cel al doamnei Despina Milița, pe care o vedem în fresca aflată odinioară la Biserica Mănăstirii Curtea de Argeș”, a menționat Cornel Ilie istoric, director adjunct MNIR.
După festivitatea încoronării, a urmat un dineu oficial cu aproximativ 400 de invitați. Printre aceștia, reprezentanți ai caselor regale din Europa, miniștri plenipotențiari din diverse țări și figuri militare importante. Apoi, a avut loc o paradă militară, în timpul căreia Regele Ferdinand și Regina Maria au dat onorul celor peste 50.000 de soldați prezenți în cetatea de la Alba Iulia.
Sursa: BASARABIA LITERARĂ
- GHEORGHE CRISTACHE – Spiritul lui Avram Iancu încă nu are tihnă - 18 septembrie 2024
- Simbolismul lupului şi al şarpelui. Dragonul dacic (I) - 17 septembrie 2024
- DAN CULCER – Identitatea istorică și ieșirea din gâlceava prostului cu lumea - 13 septembrie 2024