SĂRBĂTOAREA SFINTEI PARASCHEVA
În fiecare an, pe 14 octombrie, creștinii ortodocși o prăznuiesc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Este una dintre cele mai importante sărbători ale lunii octombrie, alături de Sfântul Dumitru. Este o zi cu o importanță deosebită pentru credincioși, fiind ziua în care este prăznuită ocrotitoarea Moldovei. Moaștele sale se află de mai bine de 250 de ani în Catedrala Mitropolitană din Iași.
Zeci de mii de oameni vin anual să se roage la racla cu moaștele Cuvioasei Parascheva pentru sănătate, bunăstare și împlinirea celor mai arzătoare dorințe.
Numele de Paraschiv sau Paraschiva provin din limba greacă și înseamnă „vineri”. Din acest motiv, în unele zone ale țării, Sfintei Parascheva i se mai spune și Sfânta Vineri.
14 octombrie
Sărbătoarea Sfintei Parascheva poate fi un prilej foarte bun pentru a transmite mesaje câteva mesaje:
• Paraschiva, îngerii să-ți călăuzească pașii și Sfânta Parascheva să-ți lumineze drumul în viață!
• În această sfântă zi, îți doresc numai bine, multă fericire, îndeplinirea tuturor dorințelor, și fie ca Sfânta Parascheva să te călăuzească mereu în viață.
• Mă bucur că exiști în viața mea și mă bucur că Sfânta Parascheva te-a dăruit.
• Îți mulțumesc că îmi luminezi viața cu prezența ta, în fiecare zi! Iubirea tăcută și nemărginită ce mi-o porți, încrederea și respectul față de tine, de mine, de noi, de relația noastră, mă fac zilnic să te iubesc tot mai mult.
• Îți doresc ca Sfânta Parascheva, să aibă grijă de tine, să îți călăuzească toți pașii și să îți lumineze calea în viață.
• Fie ca Sfânta Parascheva să te ocrotească, să-ți călăuzească pașii și să-ți lumineze calea!
• Întocmai ca Sfânta Parascheva, învață să ierți, să fii mai bun, mai înțelept, să mă ierți când greșesc și să mă înveți să fiu, la rândul meu, un om mai bun.
Sfânta Parascheva este cunoscută drept protectoarea femeilor însărcinate. Pe 14 octombrie, gravidele trebuie să dea de pomană mâncare copiilor sărmani.
Se spune că cele care vor face acest lucru vor avea parte de o sarcină ușoară, o naștere fără dureri și de copii sănătoși.
Totodată, oamenii aduc cu ei diverse alimente pentru a le împărți celor necăjiți. În această zi de mare sărbătoare, se dau de pomană anumite alimente.
Potrivit tradiției, de Sfânta Cuvioasă Parascheva este bine să se împartă must, vin nou, pâine și lipie. Se spune că cei care vor da de pomană aceste alimente vor cinsti cum se cuvine memoria celor adormiți și vor avea parte de sănătate, belșug și prosperitate.
Tradiția spune că nu este bine să dai de pomană fructe cu cruce, nuci, castraveți sau pepene roșu.
Rugăciune de mare folos către Sfânta Parascheva:
”Sfântă Cuvioasă Parascheva, în genunchi vin la tine, ca în genunchi să te rogi Părintelui Ceresc pentru iertarea păcatelor mele, săvârșite cu fapta sau cu gândul, cu știința sau cu neștiința mea, căci vin cu sufletul întinat și te rog: ajută-mă!”
Doamne, pentru rugăciunile Sfintei Cuvioase Parascheva, șterge din mine orice gând afară de Tine, Doamne, căci Ție nici un lucru nu-ți este greu a-l împlini. Amin!
Autor: Prof.Dr. Mircea Vintilescu
Citește și: MIRCEA VINTILESCU – Rugăciune dedicată Fecioarei Maria de către Mihai Eminescu
Sursa imagine: ortodoxiecurata.ro
- MIRCEA VINTILESCU – ISTORIA PRIMULUI BRAD DE CRĂCIUN CARE A FOST ÎMPODOBIT ÎN ROMÂNIA. - 11 decembrie 2024
- MIRCEA VINTILESCU – TRADIȚIA UNOR RITUALURI CARE SE POT FACE ÎN NOAPTEA DE 29 NOIEMBRIE - 29 noiembrie 2024
- MIRCEA VINTILESCU – DATE ISTORICE ȘI TOPONIMIE DESPRE BUCUREŞTI - 30 octombrie 2024