CLAUDIA MARCU – România se pregătește de marea pandemie. Polițiștii, instruiți pentru paza localităților carantinate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

România se pregătește de marea pandemie. Polițiștii, instruiți pentru paza localităților carantinate

Guvernul se pregătește să aprobe Planul de pregătire și răspuns la evenimente epidemiologice, elaborat de către Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Urgență. În așteptarea marii pandemii, polițiștii vor fi instruiți pentru paza și controlul localităților carantinate, precum și pentru intervenția în cazurile de tulburare a ordinii și liniștii publice, provocate de frică și panică.

Planul Național Generic de Pregătire și Răspuns la Evenimente Epidemiologice de Boală Transmisibilă de Importanță Națională, repus în transparență publică pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, aduce schimbări importante în gestionarea unei viitoare pandemii. Pe lângă simulările și exercițiile făcute de spitale pentru pregătirea în caz de pandemie, Planul prevede atribuții clare și pentru polițiști.

Astfel, în faza de pregătire, MAI trebuie să asigure informarea și instruirea personalului propriu pentru realizarea răspunsului la evenimente și măsuri specifice pentru protecția personalului propriu în acțiunile din faza de răspuns. În faza de răspuns la un eveniment epidemiologic, MAI va avea rolul de coordonare, atunci când apar situații cu impact socio-economic și cu potențial de dezorganizare. Potrivit Planului, Ministerul Afacerilor Interne va organiza sistemele de pază și control/restricționare acces în localităţi sau zonele afectate de epidemie, conform misiunilor din competență. Polițiștii vor realiza și controlul şi îndrumarea circulaţiei rutiere, acordând prioritate traseelor pe care se execută evacuarea populaţiei, precum şi deplasarea forţelor şi a mijloacelor pentru prevenirea, limitarea şi înlăturarea urmărilor evenimentului, vor dirija circulaţia autovehiculelor şi a pietonilor, în funcţie de situaţia creată şi vor participa la asigurarea măsurilor stabilite la nivel central şi local. Totodată, polițiștii vor participa cu efective şi mijloace, în funcţie de misiunile specifice şi de situaţia concretă, la acţiunile de protecţie şi de intervenţie și vor asigura menţinerea şi restabilirea ordinii publice.

Panică și frică

Ministerul Sănătății atrage atenția că evenimentele epidemiologice pot duce la tulburări ale ordinii și liniștii publice, ca urmare a apariției fenomenelor psihice negative, cum sunt frica și panica, semn că următoarea pandemie ar putea fi una devastatoare. Mai mult, ministerul avertizează că evenimentul epidemiologic pentru care trebuie să ne pregătim va duce la creșterea riscurilor tehnologice ca urmare a supravegherii incomplete a instalațiilor cu risc și la afectarea vieţii sociale şi economice prin întreruperea temporară a activităţilor de învățământ, perturbarea activităților economice, inclusiv în ceea ce privește asigurarea alimentelor pentru populație. Printre ameninţările în cazul producerii unui eveniment se numără afectarea stării de sănătate a unui număr foarte mare de persoane, în special din rândul categoriilor vulnerabile (copii, bătrâni, persoane cu imunitate scăzută), într-un timp scurt, apariția unui număr mare de decese, într-un tip scurt, cu riscul asociat al dificultăților privind gestionarea acestora (stabilirea cauzei și declararea decesului, eliberarea documentelor, înhumarea etc.), precum și suprasolicitarea sistemului medical. Astfel, sistemul medical va fi puternic perturbat ca urmare a numărului mare de persoane care necesită tratament medical, cu efecte asupra organizării triajului medical în unităţile de primiri urgenţe, asigurării numărului de paturi (în special cele de terapie intensivă), în contextul în care, în medie, gradul zilnic de ocupare a unităţilor spitaliceşti este de peste 80%, iar unele unități sanitare vor deveni nefuncționale, dar și ca urmare a diminuării numărului personalului medical, din cauza îmbolnăvirilor.

Citește și: CLAUDIA MARCU – CDC anunță sfârșitul pandemiei Covid. Dispar testările, carantina și distanțarea fizică

Din nou vaccinarea

Planul care va fi aprobat de Guvern prevede că răspunsul autorităților în cazul evenimentelor epidemiologice va avea succes dacă se va realiza o cât mai bună acoperire vaccinală pentru bolile care pot fi prevenite prin vaccinare. De asemenea, sunt necesare atât asigurarea unei comenzi unice a acțiunii și a operațiunilor de intervenție, precum și o comunicare publică de succes pentru a asigura conformarea şi suportul populaţiei și a obține efectul dorit.

 

Autor: Claudia Marcu – jurnalistă profesionistă la ziarul Național, preluare articol din Național