MIRCEA VINTILESCU – Cu echinocțiul de toamnă nu trebuie să credem că intrăm în bezna existenței noastre

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Cu echinocțiul de toamnă nu trebuie să credem că intrăm în bezna existenței noastre

Astăzi, 22 septembrie, planeta noastră Terra sau Pământul ajunge la punctul echinocțiului de toamnă, când Soarele luminează uniform atât emisfera nordică, cât și emisfera sudică a globului pământesc.

Evenimentul va avea loc în momentul în care Soarele trece prin punctul de intersecție al orbitei sale cu Ecuatorul Ceresc străbătând acest spațiu de la nord la sudic, iar de aici a apărut și denumirea de echinocțiu sudic, pe suprafața Constelației Virgo.

Cele două puncte de pe Ecliptica în care se află Soarele în momentul echinocțiului, se numesc puncte echinocțiale, fiind denumite punctul vernal și respectiv, punctul autumal.

Consecințele evenimentului de astăzi sunt:

• ziua și noaptea sunt aproximativ egale ca timp de desfășurare;
• Soarele răsare exact la est și apune exact la vest;

• Începând de astăzi durata zilei va continua să scadă continuu, iar durata nopților va crește de la o zi la alta, până se va ajunge la solstițiul de iarnă în data de 21 decembrie.

Acest eveniment astronomic marchează începerea anotimpului de toamnă din punct de vedere astronomic, dar în emisfera sudică începe anotimpul de primăvară, situația fiind fix inversă comparativ cu ce se întâmplă în emisfera nordică.

În regiunile polare din emisfera nordică începe lunga noapte polară, iar în emisfera sudică începe ziua polară, în care fiecare vor dura ca timp câte 6 luni/an.

Pentru că avem toți acest privilegiu de a trăi din plin acest eveniment astronomic, eu îmi permit să vă urez să aveți o toamnă frumoasă, cu mult cer senin, aducător de foarte multă sănătate și ambiție de a trăi și aniversa toate celelalte evenimente astronomice care guvernează nu numai toată existența noastră, dar și a planetei Terra, cea care ne suportă pe Bolta noastră Cerească !

Poate că zilele cu nopți mai lungi ne va permite să cugetăm mai profund asupra rostului nostru în familie, în societate și mai ales ca cetățeni plătitori de taxe și impozite la un stat hrăpăreț care își umilește permanent pe toți oamenii care au votat să fie cârmuiți de cine nu trebuia.

Mult curaj popor român căci și noaptea este un bun sfetnic în a ne orândui gândurile, atitudinile și comportamentul nostru.

Autor: Prof.Dr. Mircea Vintilescu

Citește și: MIRCEA VINTILESCU – 14 SEPTEMBRIE: MAREA SĂRBĂTOARE DE ZIUA CRUCII