CLAUDIA MARCU – Reactoarele modulare: investiții de stat, patroni străini

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Reactoarele modulare: investiții de stat, patroni străini

Povestea reactoarelor modulare mici (SMR) devine din ce în ce mai dubioasă. Până acum, statul, prin Societatea Națională Nuclearelectrica, a donat 9 milioane de dolari pentru ajutorarea companiei NuScale să continue dezvoltarea reactoarelor. Acum aflăm că, pentru amplasarea SMR-urilor la Doicești, se va înființa o altă societate, cu acțiuni împărțite egal între Nuclearelectrica și compania care deține terenul. Și că se așteaptă alți investitori străini, care să preia acțiunile.

Statul român se dovedește a fi cel mai catastrofal afacerist al tuturor timpurilor. Mai întâi a donat 9 milioane de dolari unei companii private americane, ca să-și continue dezvoltarea proiectului de reactoare modulare mici. Care va fi avantajul României după această donație? Nici unul. Ba, dimpotrivă, România se oferă cobai pentru experimentarea acestor reactoare pe teritoriul ei. Dacă merg și nu bubuie sau nu împrăștie radiații la primul cutremur, beneficiile vor fi tot ale americanilor de la NuScale, că doar nu au împărțit cu noi patentul. Dacă nu merg, asta e, n-am avut noroc. Acum aflăm însă, dintr-un document al Adunării Generale a Acționarilor de la Nuclearelectrica, faptul că, pentru a merge mai departe cu dezvoltarea proiectului, este necesară înființarea unei noi companii, sub forma unei societăți pe acțiuni.

”La momentul înființării companiei de proiect, acționariatul companiei de proiect va fi 50% SN Nuclearelectrica și 50% Nova Power and Gas SRL (NPG), proprietara terenului din localitatea Doicești. Capitalul social iniţial al companiei de proiect va fi de 2 milioane euro. SN Nuclearelectrica și NPG își propun să pornească cu dețineri egale în compania de proiect, urmând ca structura de capital a acestei companii să evolueze, dacă va fi cazul, în funcție de planul de investiții ce se va fundamenta și agrea pentru proiect. SNN și NPG au în vedere atragerea de noi investitori în acționariatul companiei de proiect în scopul finanțării proiectului. Este anticipat ca atragerea unor noi investitori în proiect va presupune o probabilă reducere a participației acționarilor inițiali în capitalul social al companiei de proiect”, se arată în documentul AGA al Nuclearelectrica.

Profitul lor și banii noștri

Reprezentanții Nuclearelectrica justifică împărțirea egală a acțiunilor cu deținătorul terenului de la Doicești prin faptul că se minimizează riscul de îndatorare a societății cu capital de stat, care urmează să ia împrumuturi de la bănci.

”Cooptarea altor investitori în acționariatul companiei de proiect securizează totodată suplimentar finanțarea proiectului. Exemplificativ, în cazul în care, din diverse motive, compania de proiect s-ar afla în imposibilitatea de a mai asigura finanțarea proiectului, un nou acționar ar putea prelua susținerea financiară a proiectului, prin propriul capital sau prin cooptarea altor investitori. Din analiza datelor publice și furnizate de companie, Nova Power & Gas este o companie diversificată în domeniul energiei: producător de energie solară, producător de energie din centrale pe gaze naturale, deținător și operator de concesiuni în domeniul distribuției de gaze naturale, furnizor de electricitate și gaze naturale către consumatori industriali și casnici și dezvoltator de capacități de producere a energiei electrice, cu o experiență de peste 15 de ani de activitate”, se mai precizează în document. Evident, fără să se sublinieze că această companie are zero experiență în energia nucleară.

Amplasamentul, incert, producerea energiei, prin 2030

Pentru că, practic, nu s-a efectuat nicio etapă de studiu pentru amplasamentul de la Doicești este posibil ca, în final, să se renunțe la acesta și atunci apare întrebarea ce se va întâmpla cu firma care deține 50% acțiuni doar pentru că este proprietara terenului. În orice caz, cel mai probabil, dacă totul merge bine, reactoarele modulare mici ar începe să producă abia prin 2030, conform estimărilor din documentul AGA Nuclearelectrica. Prin 2024, în etapa a II-a a proiectului, se vor stabili detaliile de finanțare ale proiectului și se va face notificarea privind ajutorul de stat, ceea ce înseamnă că statul va mai băga niște bani într-un proiect privat american.

Autor: Claudia Marcu – jurnalistă profesionistă la ziarul Național, preluare articol din Național

Citește și: CLAUDIA MARCU – România plusează. Încă 5 milioane de dolari pentru finanțarea americanilor de la NuScale

Sursa imagine titlu: dailyenergyinsider.com