MIRCEA VINTILESCU – MISTERUL BALKANATOLIA! UN CONTINENT PIERDUT ÎN ISTORIE, DESCOPERIT SUB ROMÂNIA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

MISTERUL BALKANATOLIA! UN CONTINENT PIERDUT ÎN ISTORIE, DESCOPERIT SUB ROMÂNIA

Cercetătorii de la Centrul național de cercetare științifică (CNRS) din Paris au anunțat o descoperire incredibilă. Sub țara noastră ar fi existat, în urmă cu aproximativ 40 de milioane de ani, un continent dispărut, numit de experți ”Balkanatolia”.

Science Direct relatează că, în urmă cu aproximativ 34 de milioane de ani, la sfârșitul Epocii eocene, un număr uriaș de mamifere native au dispărut din Europa de Vest, odată cu apariția a noi mamifere asiatice, într-un eveniment de extincție bruscă cunoscut acum sub numele de Grande Coupure.

Cu toate astea, descoperirile recente ale unor fosile din Balcani au schimbat această cronologie istorică indicând o bio-regiune ”peliculară”, care pare să fi permis mamiferelor asiatice să colonizeze sud-estul Europei, cu 5 până la 10 milioane de ani înainte de Grande Coupure.

După mai mulți ani de cercetări în siturile arheologice din Balcani şi Anatolia, cercetătorii de la CNRS au ajuns la concluzia că avem de-a face cu un continent pierdut, botezat ”Balkanatolia”, care s-a întins din Europa de Vest până în sudul Balcanilor, incluzând și Dacia, regiunea cuprinsă între Tisa, Carpați și Dunăre, cât și Turcia.

Potrivit cercetătorilor, acum 50 de milioane de ani, Balkanatolia era un arhipelag izolat, separat de continentele învecinate, unde a prosperat o colecție unică de animale, distincte de cele din Europa și din Asia de Est.

Paleontologul Alexis Licht afirmă că Balkanatolia a găzduit o faună exotică, care ar putea să fi ”pavat calea” pentru ca mamiferele asiatice să colonizeze sudul Europei.

”Când și cum a ajuns primul val de mamifere asiatice în sud-estul Europei rămâne un aspect insuficient înțeles”, a spus acesta.

Este Zeelandia locul celebrei Atlantida?

Cercetătorii de la GNS Science, un grup științific la care participă experți din Noua Zeelandă, Statele Unite, Australia și Germania, au anunțat descoperirea unui nou continent, vechi de 1 miliard de ani. Denumit Zeelandia, acesta se află în adâncul Oceanului Pacific, lângă Australia. Este locul în care s-ar fi aflat Atlantida?

Yahoo News relatează că la aproximativ 1.000 de metri adâncime, în Pacificul de Sud, se găsește o bucată uriașă de pământ de 5 milioane de kilometri pătrați, care reprezintă mai mult de jumătate din actuala suprafață a Australiei.

94% din Zeelandia este scufundată, iar stabilirea vârstei continentului și cartografierea acestuia a fost un proces dificil pentru geologi. Zeelandia s-ar fi scufundat în urmă cu aproximativ 30 – 50 de milioane de ani, după ce s-a rupt de Gondwana.

”Acest nou studiu marchează ultimul continent. Nu mai există nicio îndoială, că trăim pe vârful unui continent”, a spus Rose Turnbull, geolog din Noua Zeelanda, co-autor al cercetării.

”Nu este ca un munte, o țară sau o planetă. Nu există un organism oficial, care să aprobe statutul de continent”, a declarat Nick Mortimer, un geolog, care a condus cercetările din Noua Zeelandă.

Potrivit expertului, continentul, al 8-lea de pe Pământ, ar putea avea 1 milion de kilometri pătrați, fiind posibil să fie așezat deasupra scoarței oceanice și să aibă o crustă mai groasă decât cea oceanică.

”Dacă ar fi să golești toate oceanele, atunci Zeelandia s-ar remarca printr-un platou bine definit, de înaltă calitate, deasupra fundului oceanului”, a explicat Mortimer.

O întrebare la care experții nu au încă un răspuns foarte clar. Atlantida a fost căutată în toate colțurile lumii, fiind asociată cu tot felul de locuri, din SUA până în Marea Neagră.

Recent a fost lansată o nouă teorie privind misterioasa Atlantida. Un expert în tehnologie din Germania, Michael Hubner, afirmă că celebra cetate din Antichitate, dispărută fără urme, nu ar fi fost înghițită de ape și că aceasta s-ar fi aflat, de fapt, în deșert și ar fi fost distrusă de un cutremur devastator.

Citește și: MIRCEA VINTILESCU – PRIMA CARTE ROMÂNEASCĂ DE ARITMETICĂ