MIHAI MURĂREȚU – ALBUMELE ,,CRAIOVA DE IERI” – PREMIUL ,, A. D. XENOPOL” AL SOCIETĂȚII DE ȘTIINȚE ISTORICE DIN ROMÂNIA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

ALBUMELE ,,CRAIOVA DE IERI” – PREMIUL ,, A. D. XENOPOL” AL SOCIETĂȚII DE ȘTIINȚE ISTORICE DIN ROMÂNIA

An de an, Societatea de Științe Istorice din România (SȘIR) acordă premii pentru cele mai importante contribuții în domeniul cercetării istorice din România. În acest an, SȘIR ne-a făcut onoarea să ne acorde premiul „A. D. Xenopol” pentru albumul bilingv „Craiova de ieri 1927-1947”, album apărut în două volume la editura „Argonaut” din Cluj-Napoca și publicat la tipografia „Prod Com S.R.L” din Târgu Jiu.

Buna primire a albumului „Craiova de ieri 1927-1947” în mediul științific academic fusese confirmată deja anterior. Recenzia pe care dl. Dan Dumitru Iacob, cercetător științific I și președintele Comisiei de istorie urbană a Academiei Române, ne-a făcut-o la primul volum, în revista „Historia Urbana”, tomul XXVIII/2020, este un astfel de exemplu.

Albumul, semnat de Mircea Georgescu, Mihai Murărețu și Lucian Purcaru – ultimul, coautor doar la primul volum – a beneficiat, de altfel, de sprijinul istoricului Nicolae Mihai, cercetător științific la Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu Plopșor”, autorul corecturii istorice, dar și al unui studiu introductiv, „perfect racordat la conținutul documentar al albumului”. De asemenea, de cel al lui Silviu-Gabriel Lohon, cercetător în cadrul aceluiași institut, care ne-a semnat postfața la acest proiect despre Craiova anilor 1927-1947, la care se adaugă cel al Andreei Bratu, de la Universitatea din Craiova, Facultatea de Litere, care, prompt și cu competență, ne-a ajutat cu traducerea textului în limba engleză. Lor, precum și domnului Romeo Moldovan, directorul editurii Argonaut, domnului Dumitru Cinciulescu, director al tipografiei din Tg. Jiu și tuturor craiovenilor inimoși, care au sprijinit apariția acestui album în forma aceasta, considerăm că le putem dedica în egală măsură acest premiu.

Citește și: MIHAI MURĂREȚU – CRAIOVA DE ALTĂDATĂ: PALATUL JUSTIȚIEI