Arafat a emis planul de pregătire pentru marea pandemie. Rafila nu l-a semnat
Raed Arafat a decis să pregătească populația și instituțiile pentru următoarea pandemie și a elaborat un Plan Național Generic de Pregătire și Răspuns la Evenimente Epidemiologice de Boală Transmisibilă de Importanță Națională, document pe care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu l-a semnat. Planul este, de fapt, un rezumat al măsurilor luate în primii 2 ani de pandemie, și îl are în prim-plan tot pe Raed Arafat, în calitate de comandant al acțiunii.
Citește și: CLAUDIA MARCU – Raed Arafat și SMURD-ul, alungați din sistemul medical
Încântat de modul în care a gestionat pandemia, împreună cu reprezentanții celorlalte autorități, care s-au perindat pe la conducere, Raed Arafat a decis să treacă toate aceste măsuri într-un ordin comun, pe care Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a evitat să-l semneze. În loc să facă demersuri pentru a schimba actele normative aberante și nefuncționale din pandemie, izvorâte din controversata Lege 55, Arafat a decis să le definitiveze, cu aceleași elemente de genul comitetului tehnico-științific sau grupului de comunicare strategică.
Potrivit Planului, principalele ameninţări care se manifestă în cazul producerii unui eveniment sunt afectarea stării de sănătate a unui număr foarte mare de persoane, apariția unui număr mare de decese, într-un timp scurt, cu riscul asociat al dificultăților privind gestionarea acestora (stabilirea cauzei și declararea decesului, eliberarea documentelor, înhumarea etc.), suprasolicitarea sistemului medical, diminuarea numărului personalului medical, ca urmare a îmbolnăvirilor și asigurarea stocurilor de materiale sanitare şi medicamente. Totodată, printre amenințări se numără și tulburarea ordinii și liniștii publice, ca urmare a apariției fenomenelor psihice negative (frica, panica), afectarea vieţii sociale şi economice, întreruperea temporară a activităţilor de învățământ, precum și perturbarea activităților economice, inclusiv în ceea ce privește asigurarea alimentelor pentru populație.
Citește și: CLAUDIA MARCU – Virusologii cer ”dezvaccinarea” populației. Trebuie refăcut sistemul imunitar!
Acces la achiziții directe
Comandantului acțiunii, care, conform Planului, va fi tot Raed Arafat, trebuie să i se asigure resursele umane, materiale şi financiare necesare, în cazul declarării pandemiei. Printre criteriile de succes ale Planului sunt trecute realizarea unei cât mai bune acoperiri vaccinale pentru bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, asigurarea unei comenzi unice a acțiunii și a operațiunilor de intervenție, evitarea blocajelor în sistemul de comandă şi control, asigurarea unui flux informaţional continuu şi complet, inclusiv cu organismele specializate ale UE, NATO, OMS, precum și o comunicare publică de succes, pentru a asigura conformarea şi suportul populaţiei.
Ministerul Sănătății trebuie să declare pandemia
În cazul apariției unei boli transmisibile cu potențial periculos, Ministerul Sănătății trebuie să declare, prin ordin, epidemia sau pandemia și să activeze Procedurile Operaționale Standard. Potrivit planului, obligațiile Ministerului Sănătății sunt să numească, prin ordin, echipele operative de intervenție suplimentare, să pună la dispoziție resursele materiale și financiare necesare, să stabilească dimensiunile și caracteristicile capacităților de izolare necesare și să asigure informarea și comunicarea, către mass-media și populație, în cazul evenimentelor de sănătate publică cu impact asupra populației.
Revine celebrul grup de suport tehnico-științific
În faza de răspuns la evenimentul epidemiologic, va fi reactivat Grupul de suport tehnico-științific, care, practic, va avea aceleași atribuții. Astfel, grupul va recomanda declararea epidemiei, va implementa definiția de caz, va propune măsuri de sănătate publică de limitare a evenimentului și cu rol preventiv, va coordona activitatea echipelor operative de intervenție regionale sau naționale și va propune mesajele cheie către populație/mass-media. Planul elaborat de Raed Arafat prevede ca Departamentul pentru Situații de Urgență și structurile aflate în coordonare să participe cu personal în cadrul Grupului de suport tehnico-științific.
Autor: Claudia Marcu – jurnalistă profesionistă la ziarul Național, preluare articol din Național
Sursa imagine titlu: sanatatea.tv