CLAUDIA MARCU – S-a trecut în lege. Gazele din Marea Neagră pot pleca la export

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Legea offshore a fost republicată în Monitorul Oficial, cu toate modificările nefaste pentru România. Un element important este acela că gazele din Marea Neagră vor pleca la export obligatoriu, pentru a suplini lipsa de gaze ale țărilor din Uniunea Europeană, prin activarea mecanismului de solidaritate.

România nu va avea, oficial, niciun control asupra gazelor care se vor extrage din Marea Neagră. Noua Lege offshore, republicată cu modificările survenite în Monitorul Oficial, stipulează clar nu numai faptul că titularul perimetrului poate stabili orice preț și poate comercializa gazele în orice altă țară, ci și obligația de a furniza gaze Europei, prin activarea mecanismului de solidaritate.

Astfel, potrivit Legii offshore, pe toată durata derulării acordurilor petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore și onshore de adâncime, titularii acordurilor, inclusiv operatorii economici afiliați acestora vor avea dreptul de a comercializa în mod liber hidrocarburile produse din perimetrele petroliere respective, la prețurile și în cantitățile determinate de către aceștia, în condițiile legislației naționale și europene în vigoare.

Totodată, nu pot face obiectul unor restricții referitoare la preț, comercializare, ofertare și/sau vânzare a hidrocarburilor, după data de 31 decembrie 2022, cu excepția prevederilor legislației naționale și europene. Singura excepție va fi aplicată de Guvernul României, la propunerea Ministerului Energiei, prin introducerea unor restricții temporare de preț și vânzare pentru cantitățile necesare în vederea asigurării consumului clienților casnici și producătorilor de energie termică destinată populației. Tot la capitolul excepție este trecut și exportul prioritar al gazelor către țările UE, pentru îndeplinirea obligațiilor asumate de România la activarea mecanismelor de solidaritate prevăzute de reglementările europene. Aceste măsuri vor fi limitate în timp și scop și se vor aplica în mod proporțional cantităților totale de gaze naturale de producție internă, limitarea referindu-se cel mai probabil la perioada sezonului rece, când criza de gaze se va accentua.

Prevedere de formă

Administrația Rezervelor de Stat va avea drept de preempțiune la achiziționarea gazelor din Marea Neagră, însă, fără un buget alocat pentru așa ceva și fără o prevedere legală care să stabilească obligativitatea constituirii unei rezerve suficiente de gaze naturale, dreptul de preempțiune este doar de formă. Conform Legii offshore, în vederea protejării siguranței energetice a României, contractele bilaterale de tranzacționare a cantităților de gaze exploatate din perimetrele reglementate de prezenta lege vor fi notificate, pentru monitorizare, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei cel târziu înainte de data intrării în vigoare a acestora. Totodată, cantitățile comercializate prin aceste contracte vor fi oferite în prealabil spre vânzare, cu prioritate, statului român, prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS), care va avea un termen de 7 zile pentru  a accepta sau a refuza oferta.  În caz de refuz, titularii acordurilor vor avea dreptul să continue cu vânzarea acestor cantități către terți, însă prețul de vânzare al gazelor naturale nu va fi mai mic decât prețul oferit către ANRSPS.

Scad resursele de energie

Institutul Național de Statistică a raportat o scădere a resurselor de energie primară cu 2,5% și cu 4,4% a celor de energie electrică în perioada 1 ianuarie-31 mai 2022, față de aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai mari importuri au fost cele de țiței, de 3.140, 2 mii tone echivalent petrol, urmate de produse petroliere, 1.363,9 mii tone echivalent petrol și de gaze naturale, 930,5 mii tone echivalent petrol. În ce privește resursele de energie electrică, acestea au înregistrat în primele cinci luni ale acestui an o scădere de 1.540,6 milioane de KWh față de anul trecut.

Autor: Claudia Marcu – jurnalistă profesionistă la ziarul Național, preluare articol din Național

Sursă imagine: energy-center.ro