CĂLDAREA ZEILOR
Conform geografului Ion Conea numele acestui munte ar fi înrudit cu un cuvânt din vechea greacă, pharangos, cu înțelesul de căldare, groapă, scobitură, forme care fac trimitere spre frumoasele căldări glaciare ale Parângului.
PARANGOS
Munții Parâng sunt mentionați încă din antichitate: Eschil, iar mai apoi Herodot, spun într-o legendă despre muntele Parangos unde Prometeu a fost pedepsit să stea 3000 de ani în ținutul de piatră PHARANX de către Zeul Jupiter.
PHARANX
Nicolae Densușianu, îl citează pe anticul poet Eschil: “legendarul titan Prometeu a fost înlănțuit în Sciția – „țara fierului”, pe stâncile numite Pharanx, nu departe de care curgea mărețul Oceanos potamos (identificat cu Istrul), unde un vultur înfometat urma să îi sfâșie zilnic ficatul… “
Legendarul Prometeu, eroul mitic care a furat focul pentru a-l dărui oamenilor, a fost rege în Sciţia şi stăpân al ţinuturilor de peste Prut. Să fi fost Parângul, pentru pelasgi – cei mai vechi locuitori ai peninsulei balcanice, muntele legendar pe care a fost ținut captiv Prometeu?
Poetul grec Pindar, citându-l pe Phrenicos din Heracleea, scria despre dacii de la nordul Dunării: „Hiperboreii locuiesc în părţile îndepărtate lângă templul lui Apolo. Ei sunt cu totul nedeprinși la război și se trag, după cum spun tradiţiile, din neamul titanilor celor vechi.”
- IUBEȘTE MOMÂRLĂNEȘTE ❤️ 💛 💙 DE DRAGOBETE - 25 februarie 2024
- ۩ Fârtatul & Nefârtatul ۩ - 31 ianuarie 2023
- Cetatea ȘIRIA ⚔️Cavalerul Danubian - 17 ianuarie 2023