CLAUDIA MARCU – AKM-ul românesc face furori în SUA. Este singura armă care se mai produce în țară

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

AKM-ul românesc face furori în SUA. Este singura armă care se mai produce în țară

Ultimul bastion al industriei de armament a rămas Uzina Mecanică de la Cugir. Aici se produce un AKM, o versiune românească a celebrului Kalașnikov rusesc, după care americanii sunt înnebuniți, ajungându-se ca toată producția să plece în SUA. Dacă statul ar face investiții în retehnologizare, capacitatea de producție s-ar putea mări, mai ales că americanii cer tot mai multe AKM-uri.

akm 696x479 1

În timp ce statul român face tot posibilul să îngroape industria de armament, fabricile de profil se zbat să supraviețuiască. Printre cele care și reușesc acest lucru se numără Uzina Mecanică de la Cugir, care a dat lovitura cu o armă destinată civililor pentru apărare și a cărei producție este integral exportată în SUA. ”În momentul de față, la export ne bazăm pe acest vechi contract cu o firmă americană, pentru AKM-ul modificat și transformat în pușcă civilă pentru vânătoare sau autoapărare. AKM-ul este Kalașnikov-ul rusesc, cu foc automat. Cugirul vinde americanilor o versiune în care s-au scos câteva elemente din Kalașnikov-ul original, printre care focul automat. În ultimii 10 ani, fabrica de arme de la Cugir a supraviețuit, cu cei 1.000 de angajați, datorită acestui contract cu americanii. Practic, toată producția de AK 4, de 4.000 de bucăți pe lună, este cumpărată de această firmă din SUA. Dacă fabrica de la Cugir ar putea produce mai mult, americanii le-ar cumpăra integral, că există cerere foarte mare pentru acest tip de armă pe piața SUA. Este o armă foarte reușită, foarte precisă și este și destul de ieftină”, ne-a declarat Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică (ASIAA). În rest, din industria de apărare au mai rămas doar Ploieștiul, cu o fabrică pe profit pentru că produce rachete anti-grindină, Mija, cu o gamă de produse consumabile, loviturile BG7 și BG 9 și diverse tipuri de grenade, și Sadu, care produce muniție mică. ”Cererea de muniție mică este mare, dar Uzina Mecanică Sadu lucrează cu o tehnologie din anul 1934 și nu face față unor contracte serioase. Și nu vorbesc despre contracte cu Armata Română, că, dacă luăm comenzile pe muniție ale acesteia, Sadu poate să le facă într-o săptămână, atât de mic este consumul la MApN”, ne spune președintele ASIAA, Constantin Bucuroiu.

Ministerul Economiei vrea și profit

Deși nu a investit mai nimic în industria de apărare, ministrul Economiei, Florin Spătaru, a cerut ca munca angajaților din sector să se regăsească în profitul societăților. Afirmația a fost făcută în contextul grevei salariaților de la UM Plopeni, care s-au săturat de salariile batjocoritoare. ”Angajații de la Uzina Mecanică Plopeni au mai făcut o grevă la sfârșitul lunii mai și Ministerul Economiei le-a promis că vor primi o creștere la salariu de 240 de lei brut, însă acest lucru nu s-a realizat până azi. La Plopeni s-au făcut testele pntru muniția termobarică, au fost destul de bune, dar, ca să poată trece la fabricare, trebuie făcute neapărat niște investiții, și investiții foarte rapide. Degeaba îți propui tu, Guvern, să faci ceva în industria de apărare, dacă nu poți să rezolvi într-un timp foarte scurt problemele legate de investiții. Pentru a ajunge la profit, industria de apărare trebuie să beneficieze de investiții. Atâta timp cât ții o societate la stadiul anilor ’70-’80, n-o să poți face niciodată profit, așa cum cere ministrul Economiei. Și, atâta timp cât tu nu poți face contracte decât printr-o companie de stat, care a arătat până acum că nu are potența de a face acest lucru, nu vei avea contracte și comenzi. Până în 1989 piețele erau cucerite prin atașații miliari de la ambasade, acum nimeni nu se mai ocupă de așa ceva”, ne-a precizat Constantin Bucuroiu, președintele ASIAA.

România se sabotează singură

Guvernul doar mimează intenția de a finanța industria de apărare, atâta timp cât, înainte de a investi în vreo fabrică, cer TVA-ul pentru acea sumă, pe care nu are nimeni de unde să-l scoată, ne spun sindicaliștii din sector. ”Procentul de 2,5% din PIB pentru Armată nu va merge la industria de apărare, ci va merge numai pe extern. România este campioană în a face contracte de la guvern la guvern, pentru a evita offset-ul și banii să plece doar în afara țării”, a mai afirmat Constantin Bucuroiu.

Sursa: Claudia Marcu – jurnalistă profesionistă la ziarul Național, preluare articol din Național