Cunoscut și ca Ziua Soarelui, Solstițiul de vară 2022 are loc pe 21 iunie, ora 12:14, aceasta fiind ziua cea mai lungă din an. Este momentul începutului astronomic al verii, marcată calendaristic la 1 iunie.
Denumirea de Ziua Soarelui se explică prin faptul că lumina astrului se va afla pe cer pentru o durată de aproximativ 15 ore și 32 de minute, în timp ce noaptea va avea doar 8 ore și 28 de minute.
Etimologic, termenul de ”solstițiu” (“soarele stă”) provine din cuvântul latin „solstitium”, iar în cazul Solstițiului de vară este o zi marcată de o aliniere perfectă a axei Pământului pe direcţia Soarelui. Este momentul anului când Soarele se află la cea mai mare înălțime față de ecuator.
Pământul execută o mișcare anuală de revoluție în jurul Soarelui, și o mișcare diurnă de rotație în jurul axei polilor tereștri, astfel încât cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, având ca efect inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.
După momentul solstițiului de vară, durata zilelor începe să scadă timp de 6 luni, concomitent cu creșterea proporțională a duratei nopților, până la 21 decembrie, momentul Solstițiului de iarnă.
Din cele mai vechi timpuri, solstițiul de vară a constituit un mare prilej de bucurie și sărbătoare, fiind legat de momentul strângerii recoltei. Atotputernicia soarelui de la solstițiu se celebrează, la români, prin focurile de Sânziene, aprinse pe locul cel mai ridicat. Încinși cu brâuri de pelin, oamenii se rotesc în jurul focului, apoi aruncă aceste brâuri ca să ardă odată cu toate posibilele necazuri care ar fi să vină. La început, serbarea coincidea cu data solstițiului, adică 21 iunie. Mai târziu, ceremonialul fiind considerat de către biserică drept păgân, a fost mutat pe 24 iunie — ziua dedicată Sfântului Ioan Botezătorul, scrie Agerpres.
Sursa imagine: ziare.com