Constantin MIU:
– PELERIN ÎN IERUSALIM –
Ierusalimul meu din piept
Te vrea ca mântuire,
Căci ești al lumii Înțelept
Ce-aduce înnoire!
Tu, întâiul pelerin,
Intrat-ai în Ierusalim
Doar călare pe asin
Ca un gest smerit, sublim.
Mâna-mi – creangă de finic
Îți aduce osanale,
Toți iubească-te un pic,
Când le ieși la toți în cale!
de FLORII,
17 aprilie 2022
Floriile
Vasile Alecsandri
Iată zile-ncălzitoare
După aspre vijelii!
Vin Floriile cu soare
Şi soarele cu Florii.
Primăvara-ncântătoare
Scoate iarba pe câmpii,
Vin Floriile cu soare
Şi soarele cu Florii.
Lumea-i toată-n sărbătoare,
Ceru-i plin de ciocârlii.
Vin Floriile cu soare
Şi soarele cu Florii.
Păcat, zău, de cine moare
Şi ferice de cei vii!
Vin Floriile cu soare
Şi soarele cu Florii.
Copiliţă, nu vrei oare,
Nu vrei cu mine să vii,
Când Floriile-s cu soare
Şi soarele cu Florii?
Să culegem la răcoare
Viorele albăstrii?
Hai! Floriile-s cu soare
Şi soarele cu Florii.
Eu ţi-oi da de orice floare
Mii de sărutări şi mii.
Hai! Floriile-s cu soare
Şi soarele cu Florii.
Iar tu, dulce zâmbitoare,
Te-i face că te mânii…
Hai! Floriile-s cu soare
Şi soarele cu Florii.
Vin Floriile cu Soare…
Sărbătoarea Floriilor este una dintre cele mai importante sărbători din fiecare an. În acest sens, creștinii o respectă cu strictețe pentru a întâmpina așa cum trebuie Învierea Domnului Iisus Hristos. În acest an, Învierea Domnului are loc pe data de 24 aprile.
Prin urmare Floriile vor pe data de 17 aprilie 2022. Potrivit calendarului creștin ortodox, în ziua de Florii se mânâncă pește, fiind sărbătoare cu cruce roșie.
Semnificația Floriilor
Sărbătoarea Floriilor mai este cunoscută în rândul creștinilor și sub numele de Intrarea Domnului în Ierusalim. Duminica Floriilor este ziua în care creștinii își amintesc de momentul în care Domnul Iisus Hristos a ajuns în Ierusalim, călare pe mânzul asinei, iar în jurul său erau cei 12 apostoli.
În clipa în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, oamenii au venit într-un număr mare pentru a-l întâmpina pe cel care l-a înviat pe Lazăr din mormânt, una dintre cele mai mari minuni ale lumii. Oamenii care s-au adunat țineau în mână ramuri de măslin și finic și l-au recunoscut drept adevăratul Mântuitor.
Floriile reprezintă sărbătoarea care deschide ultima săptămână pe pământ din viața lui Iisus. După Florii începe Săptămâna Patimilor când are loc Paștele sau minunea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
Tradiții și obiceiuri de Florii
Creștinii merg în ziua de Florii la Sfânta Liturghie, iar la finalul slujbei pleacă acasă cu flori și salcie sfințite de preot.
Biserica Ortodoxă a permis ca în ziua de Florii să fie dezlegare la pește, întrucât sărbătoarea pică în Postul Paștelui, care are o durată de 40 de zile.
Postul Paștelui începe pe 7 martie și se termină pe 23 aprilie. Acesta reprezintă cel mai aspru post de peste an pentru că are mai puține zile cu dezlegare la pește. Postul Crăciunului este mai puțin restrictiv din acest punct de vedere.
În ziua de Florii 2022, credincioșii trebuie să evite să se spele pe cap. Există o superstiție potrivit căreia cei care fac acest lucru vor albi mai devreme decât ar trebui.
Persoanele care au reușit să țină postul se pot împărtăși în ziua de Florii. Potrivit tradiției, toți credincioșii care vor face acest lucru vor avea noroc, sănătate și vor ține relele la distanță.
Tot în această zi, în anumite zone ale țării se coc diferite plăcinte, de post, iar apoi se dau de pomană celor sărmani.
Sursa: Basarabia Literară
- FLORIILE - 17 aprilie 2022