Sabia dacică, de pe dealul Turdașului, pe margine Drumului Național 7, în apropiere de Orăștie, este creația inegalabilului artist Nicolae Adam. Ea este reprezentarea la scară superioară a unui falx.
În urma descoperirilor arheologice s-a stabilit că dimensiunile acestei arme erau între 75 şi 100 cm lungime, fără mânerul care putea avea dimensiuni cuprinse între 20-40 cm. Lăţimea falxului varia de la 3 la 5 cm. Datorită folosirii ambelor mâini, avantajul era creşterea puterii de lovitură, fiind o armă de despicare şi nu de împungere. Atât de puternică era lovitura aplicată cu un falx, încât putea despica atât coiful protector al oponenților cât și scuturile acestora. Este de remarcat că, în reprezentările de pe columna lui Traian, apare, foarte clar, diferența dintre coifurile romanilor angrenați în conflictul de la nordul Dunării, de la anul 101 și cel de la 105. Cele de la 105 sunt dotate cu ranforsări metalice, în cruce, pe creștetul coifului, ranforsări capabile să preia șocul lamei acestei arme formidabile.
Nicolae Adam a conceput acest monument, cu mult înainte de 1990. Spirit liber, artist fără limite, el gândea că, a pune mâna pe armă, era singura cale de a cuceri libertatea de gândire, de exprimare și de mișcare, îngrădite de regimul communist. Creația propusă de el nu a trecut de cenzura comunistă și chiar a avut de suferit din această cauză.
Proiectul a fost pus în practică după mai bine de 15 ani, odată cu festivitățile de comemorare a 1900 de ani de la moartea ultimului rege al dacilor, Decebalus, care au fost organizate la Orăștie.
În mod simbolic, la amplasarea monumentului, artistul a orientat vârful falxului exact pe direcția Romei, capitala fostului Imperiu Roman, dușmanul tradițional al Regatului Dac.
Sursa: Vladimir Brilinsky, Basarabia Literară
- VLADIMIR BRILINSKY – Sabia dacică de pe dealul Turdașului - 16 aprilie 2022