DAN PAVEL – Ucraina reformată în 24 de ore

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ucraina reformată în 24 de ore

”România s-a chinuit timp de 30 de ani cu reforme. Ucraina a reușit în 24 de ore.

Înainte să atace Putin, Ucraina era cea mai coruptă țară din Europa, cu un indice de democrație sub Ecuador și Zimbabwe. Era plină de oligarhi și de firme căpușă care spălau miliarde în Vest. Avea un parlament cumpărat integral și un președinte incapabil să-și controleze serviciile secrete, armata sau grupările naziste. Zelensky era obligat să integreze mafiile și grupările paramilitare ca să poată stabiliza viața politică a Ucrainei.

O țară cu viitor ciuntit, care se destrămase într-o furtună etnică și socială, în plină derusificare violentă și deromânizare. Ucraina era un coșmar administrativ în care ura etnică era încurajată de stat, de presa aservită și de sistemul educațional.

O economie colapsată complet în care guvernul exporta avere și importa armament, în care companiile străine exploatau resursele naturale, iar ucrainenii își importau propria energie.

Etniile erau persecutate, limbile lor erau scoase din instituții, iar copiii erau mutilați ideologic în tabere ultranaționaliste finanțate din Vest.

În încercările disperate de recucerire a Donbasului mureau 30 de mii de civili. Aproape 500 de mii se refugiau intern. Un milion se refugiau internațional, predominant în Rusia. Armata ucraineană folosea bombe cu fragmentație, gaze de luptă și expediții punitive în care mutilau localnici pentru obrăznicia Moscovei. OSCE și Amnesty International raportau frecvent crimele de război, epurările etnice și tortura comisă de armata ucraineană. Oficialii ruși făceau parada televiziunilor rusești cu gropile comune descoperite și cu satele distruse peste noapte.

Jurnaliștii de opoziție erau arestați și persecutați, comunitatea LGBT nu putea ieși pe stradă decât încercuită de poliție, iar activiștii pentru drepturi erau atacați și disciplinați cu parul.

În 24 de ore de la invazie, Ucraina devenea simbolul democrației. Președintele ei devenea erou pe plan internațional, liderul integru la care visam cu toții. Devenea brusc un adevărat martir pe catafalcul democrației.

Armata ucraineană era zugrăvită în toată presa drept forța pură și curajoasă care apără valorile europene de inamicul sovietic. Extremismul era normalizat peste noapte, iar tortura etnicilor devenea justificată prin faptul că rușii sunt ruși și o merită din plin. Toate crimele erau băgate sub preș, Azov, S14, Centuria și Sector Dreapta dispăreau din toate feed-urile, iar corupția se evapora în neant.

Administrația de la Kiev nu mai era alcătuită din mafioți și racheți care supraviețuiseră schimbând alianțele de la Est la Vest. Devenea administrația eclectică de Instagram. Eroina de news feed – curată, patriotică și dornică să-și apere patria cum o făcuse și până atunci. Toți infractorii și torționarii erau spălați în presa occidentală și deveneau apărătorii valorilor europene.

Se pare că Vladimir Putin este cel mai mare reformator din istorie. Nu numai că a reușit să elimine pandemia, dar a transformat Ucraina peste noapte într-un tărâm magic, în etalonul de democrație în care ne-am fi dorit să trăim cu toții dacă nu invadau rușii. Cel puțin așa am înțeles de la toată presa din Vest. Evident că, ce scriu eu aici, este doar o formă de putinism apărută pe parcursul acestor ani în Freedom House, LA Times, Washington Post, The Economist, New York Times, Reuters, The Guardian, Vice, OSCE, UNICEF și Amnesty International. Rămâne putinism… rusofilie și înaltă trădare. Această trădare merită oprobriul societății. Orice încercare de nuanțare merită amenzi și excluderea din spațiul public a tuturor celor ce nu pupă automat carâmbul presei mainstream.

Nu! Putin nu are nicio scuză pentru invazie, dacă mai contează. Faptul că unii sunt ticăloși, nu-ți justifică ticăloșia și nici imbecilitatea. La un joc clandestin se răspunde clandestin, nu cu forță brută. Un regim rusesc mai flexibil și mai inteligent ar fi putut preveni zecile de mii de morți intervenind economic și politic atunci când încă se mai putea face ceva. Putea ajuta Ucraina să se ridice din noroiul post-sovietic înainte să explodeze oala cu fasole în 2013.

Dar așa e Putin. Uită că are vasali până în ziua în care se revoltă vasalii. Când își aduce aminte de ei, dă leneș cu palma. Ca și în Georgia sau Kazahstan, Putin ignoră toate generatoarele de haos – sărăcia, corupția, nepotismul și ura etnică – până vine Vestul cu o ofertă mai bună și cumpără pe toată lumea.

Nu poți avea pretenții de inteligență de la un sistem rusesc prăfuit, alcătuit din oligarhi și slugi înfricoșate care nu sunt în stare să-și ridice economia peste cea a Texasului nici cu rezervele naturale ale unui continent întreg.

Putin conduce Rusia ca pe o republică bananieră cu armament nuclear. Reacția lui la extinderea NATO nu este scuzabilă, deși era complet previzibilă. Soluția pentru Ucraina era prosperitatea, nu anexarea Crimeei. În 2014 era deja mult prea târziu. Ce dezastru degeaba…”

 

Autor: DAN PAVEL (pe MeWe)

 

*****

L.E. Între timp, eroul planetar care a devenit Zelensky și-a eliminat adversarii politici, scoțând în afara legii 11 partide de opoziție (din care 9 nici nu sunt reprezentate în Parlament) și a preluat controlul asupra presei, unificând toate canalele media într-o singură platformă, mizând pe justificarea pe care suspendarea democrației o poate avea în trecerea totală a țării pe modul război, în baza legii marțiale.

De altfel, el a decis încă de la începutul anului 2021, să-și monitorizeze parlamentarii printr-o aplicație pe care presa ucraineană a numit-o „Big Brother-ul din smartphone”, similară celei pentru identitatea digitală, deoarece, deși partidul său are majoritatea locurilor în parlament, mulți membri nu votau după cum le dicta șeful de grup, ceea ce a făcut ca partidul să piardă voturile pentru diferite proiecte de lege.

Soluția lui Zelensky a fost să-i oblige pe membrii grupului său parlamentar să-și descarce o aplicație pe smartphone-uri, care le-a înregistrat prezența și cât de des au votat la unison cu hotărârea partidului. Aplicația genera apoi un rating pentru fiecare parlamentar, asemănător cu cel folosit de Uber.

Oare ce șanse va avea democrația în Ucraina postrăzboi?

 

Surse:

https://www.puterea24.ro/…/zelenski-scoate-in-afara…

https://ziare.com/…/canale-televiziune-ucraina-unite…

https://solidnews.ro/…/ancheta-identitatea-digitala…/…