VALENTIN ROMAN – IPOCRIZIE DUSĂ LA EXTREM !

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

IPOCRIZIE DUSĂ LA EXTREM !

Zelensky, în cadrul ultimelor interviuri date, dorește un acord cu România privind…”protejarea limbii române în Ucraina”.

Jele

Băi, pe bune ??! Ei, păi dacă până acum m-am abținut să zic ceva despre acest individ, treaba asta îmi dă un motiv să nu mai tac. Hai să o luăm, așa cum v-am obișnuit, în mod logic, pe puncte:

      1. Același Zelensky, înainte de a se declanșa invazia rușilor, susținea sus și tare că nu există români în Ucraina, ci doar ”moldoveni”, în contextul în care minoritatea româneasca din Ucraina numără peste 500.000 suflete.

Mai mult, tot el suținea că, anterior alipirii Bucovinei de Nord, Buceagului, Herței și Maramureșului istoric la Ucraina, aceste teritorii erau ocupate in mod abuziv de România.

Tot Zelenski, așa cum au procedat și liderii Ucrainei anteriori lui, a avut grijă ca românii din Ucraina să nu aiba dreptul de a studia limba maternă și nici de a se manifesta cultural, etnic etc.

Motivul pentru care el cere acum un acord cu România este acela de a primi garanții de securitate după terminarea conflictului cu Rusia. Ca atare, în loc să fi recunoscut minoritatea româneasca anterior conflictului, ca un bun vecin, în loc să fi garantat dreptul acesteia la manifestare si educație, așa cum face România cu minoritățile sale, el folosește abia acum acest motiv, ca și șantaj, pentru un ”acord” cu România.

România nu ar trebui să accepte niciun acord în acest sens, CI SĂ IMPUNĂ lui Zelensky respectarea limbii române si a minorității românești din Ucraina și apoi mai vedem noi dacă oferim ceva în schimb sau nu.

       2. Motivul pentru care Zelensky a devenit brusc ”grijuliu” cu românii din Ucraina și a început ”să-i pese” de limba română este acela că a devenit conștient că Ucraina nu va intra în NATO (încă un lucru pe care l-am afirmat din prima zi a conflictului), ca atare caută garanții de securitate de la vecini, pentru viitor. Adică România și vecinii ar trebui să apere Ucraina militar în schimbul recunoașterii faptului de către Kiev că în Ucraina exista români, unguri, polonezi. PATETIC ! Păi ce, noi am impus Ungariei, de pildă, să ne dea garanții militare ca să recunoaștem că există maghiari în România ?!

Mai pe scurt, propunerea lui Zlensky ar suna așa: ”băi, România, uite, eu voi recunoaște că există de-ai voștri prin Ucraina și le voi da voie să vorbească în limba lor prin satele lor, dar dacă e să ne mai atace rușii iar pe viitor, atunci tu, România, în schimbul la favorul ăsta, va trebui să vii să aperi Ucraina și să mori pentru ea, dacă va fi nevoie”.

       3. Același Zelensky, care știa de prezența trupelor rusești la granița cu Belarus încă dinainte cu vreo 2 luni să treacă rușii în Ucraina, nu a mișcat un deget pentru a întări acea frontieră, pentru că s-a bazat pe faptul că, dacă rușii intră în Ucraina, țara sa va fi primită în regim de Urgență în UE și NATO, iar cele două entități vor interveni militar. Ei, uite, ”surpriză totală”, asta nu s-a întâmplat (așa cum am zis încă de la începutul războiului). Și e normal și bine că nu s-a întâmplat, având în vedere că statele membre UE și/sau NATO trec prin ani întregi de proceduri și etape pre-aderare.

      4. Ucraina anunță iji de mii de soldați ruși uciși, iji de mii de tancuri, avioane, elicoptere, transportoare blindate și toate cele distruse. La fel anunță cum rușii ucid mii de civili, fără a specifica și pierderile Ucrainei în plan militar…ci doar civili. Dar întrebarea este…cine verifică aceste informații? De unde știm că ele sunt reale parțial sau total? Dinspre partea ruseasca informația este cenzurată, iar estimări neutre de la fața locului nu avem. Așadar singura sursă de informare este Zelensky…El declară ce vrea.

       5. Același Zelensky, de vreo 3 zile, declară că este dispus să discute cu Rusia varianta neutralității Ucrainei pe viitor. Adică fix ce spuneam eu că va reprezenta finalul războiului încă de când a început el. Rusia va rămâne cu Donbas, Lugansk și Crimeea, iar Ucraina nu va intra în Nato. Și atunci pentru ce atâta distrugere, morți, râniți și refugiați?

       6. Toate companiile străine care și-au suspendat activitățile le vor relua imediat după încetarea luptelor, iar toate țările care au impus sancțiuni Rusiei le vor ridica imediat după încetarea luptelor. (și asta am spus-o încă de la începutul conflictului, iar viitorul îmi va da dreptate). Și atunci, repet, pentru ce atâta distrugere, morți, răniți și refugiați?

Concluzie 1: Prieteniile și alianțele ți le faci pe timp de pace, nu când ești în rahat. Nu merge cu aroganță, iar când dai cu capul de pragul de sus să-ți amintești că ai vecini, de la care, culmea tupeului, ai de cerut fără să oferi ceva. Asta cu protejarea limbii române trebuia făcută demult, nea Zelensky, nu acum. Dar probabil că dobitocii care conduc acum România vor accepta acel acord. Asta până veți fi iar redresați în Ucraina, după care iar adio drepturi ale românilor de acolo.

Concluzie 2: GÂNDIȚI ! Iar pentru ăia cu ”ești putinist, pro-rus” etc. vă transmit mesajul că bateți câmpii. Sunt doar realist !

P.S.: Tot gândul bun pentru victimele nevinovate din Ucraina prinse în jocul păpușarilor…Cât despre Zelensky, cel mai probabil va rămâne în istorie doar ca un actor distribuit într-un rol pe pile…

Autor: Valentin Roman, scriitor și publicist

Citește și: VALENTIN ROMAN – Casa lui Eminescu, construită pe fundații dacice