PETRU JIPA – Avem nevoie de altă pace

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Aceleași amenințări aceleași crize politice, dar poate între timp s-a mai adăugat ceva: Pandemia. Dar să facem recurs la istorie. „Istoria recentă ne semnalează că doar trei țări mai stau în calea hegemoniei Washingtonului: Rusia, China și Iranul”. Iar toate acestea sunt spuse de Paul Craig Roberts. Paul Craig Roberts este un economist și autor american. Anterior a deținut un birou, în guvernul federal al Statelor Unite, precum și funcții de predare la mai multe universități din SUA. El este un promotor al economiei pe partea ofertei și un oponent al politicii externe recente a SUA. Tot el mai spune: „Washingtonul își dorește rachete în Ucraina, pentru a slăbi forța de intimidare nucleară a Rusiei, reducând capacitatea Moscovei de a rezista hegemoniei americane. Iranul este încercuit de baze militare americane și are flota americană lângă coastă. Pivotarea SUA în Asia anunțată de regimul Obama încearcă să încercuiască China cu bazele navale. Washingtonul încercuiește Rusia cu baze de lansare a rachetelor. Guvernele din Polonia și Cehia (dar și România) au fost plătite, pentru a accepta rachete și radare care transformă aceste state-marionetă în ținte principale într-un război nuclear. Atitudinea guvernelor europene pare să fie: după mine potopul”. Să urmeze un nou posibil Război Rece între Vest și Est sau să spunem mai precis, între americani și ruși, pentru că Europa ezită inconștientă de interesele sale economice și de pace durabilă cu Federația Rusă.

Președintele Putin spune la un moment dat: „Astăzi aș vrea să mă adresez oamenilor din Statele Unite ale Americii, oameni care, de la fondarea națiunii lor și adoptarea Declarației de independență au pus cu mândrie libertatea mai presus de toate. Dorința rezidenților Crimeii de a-și alege liber soarta nu este o astfel de valoare? Vă rog să ne înțelegeți”. Un Război Rece dar și unul călduț ar fi pe placul republicanilor americani, iar lobby-ul militarist din aripa republicană a Congresului american este foarte puternic. Deci un război de orice natură ar fi el, este un ajutor pentru producătorii de armament. John Kerry (fost ministru de externe) spune la un moment dat: „Nu poți să te năpustești asupra altei țări sub pretexte inventate, pentru a-ți impune propriile interese”. Și are dreptate, dar are dreptate și Washington Post când spune: „Suntem însă oare tocmai noi , americanii, îndreptățiți să dăm public lecții de morală?”

Dar să facem pe mai departe, sau pe mai „înapoi” un recurs la istorie…

– Octombrie 2001, SUA implicată în Afganistan împreună cu statele membre NATO;

– Martie 2003, George W. Bush începe războiul din Irak pretextând că Saddam Hussein ar fi ascuns arme de distrugere în masă, fapt care s-a dovedit neadevărat și fără să fi avut SUA un mandat ONU, dar susținute de întregul Senat american;

– 2004, dar acum ne vorbește chiar de Victoria Nuland (Doamna care a spus la telefon când era în vizită în Europa: „Fuck EU!”) „Washingtonul nu a reușit să preia controlul în Ucraina în 2004 cu Revoluția Portocalie pe care a finanțat-o. Acest eșec a costat America cinci miliarde de dolari”.

Tot Paul Craig Roberts spune: „Populația din America și Europa nu este spălată pe creier pentru a vedea că problema pentru care se implică Washingtonul în Ucraina se datorează Rusiei… Oamenii informați ar trebui să râdă când îl aud pe secretarul de stat John Kerry denunțând Rusia pentru invadarea Ucrainei și pentru violarea drepturilor internaționale. Kerry este ministrul de externe al unei țări care a invadat: Irakul, Afganistanul, Somalia, a organizat lovitura din Libia și a încercat să îndepărteze guvernul în Siria, a lovit populația civilă în Pakistan și Yemen”.

Am căutat să fac o incursiune în istoria recentă fără să fac eu comentarii, astăzi a devenit periculos să spunem noi ceva, părerile noastre sunt interpretate și imediat ajungem să fim catalogați în fel și chip. Chiar și așa dacă ai o părere diferită față de părerea „oficială” ajungi să fii criticat de „oficialii” care au impresia că ne-au setat după chipul și asemănarea lor. Se pare că „istoria se repetă” dar a rămas repetentă la acțiunile pe care le-a intreprins în trecut. Când Donald Trump, al 45-lea Președinte American, a ajuns la Casa Albă eu am scris undeva: Cred că războiul a fost devansat cu cinci ani. Dar acei ani au trecut, iar acum ne pregătim de un alt război și vorba marelui fizician Albert Einstein: „nu știu cum v-a fi al treilea război mondial, dar sigur în al patrulea ne vom lupta cu bâtele”.

Autor: Petru Jipa, scriitor, poet, jurnalist