CLAUDIU-RICHARD TARZIU – A treia vizită în sudul Basarabiei (Ucraina)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Drepturi pentru românii din Ucraina !

În calitate de președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, i-am vizitat din nou pe frații noștri din Ismail și Hagi-Curda – Ucraina (regiunea Odesa).

Întîlniri de suflet cu părintele Mihai Stegărescu, protopopul de Ismail al Episcopiei Basarabiei de Sud (Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române), cu reprezentanți ai așezămintelor școlare cu predare în română, precum și cu enoriași ai parohiei ortodoxe române cu hramurile ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel și Sfântul Ierarh Nicolae” din Hagi-Curda.

Am fost în măsură să însoțesc un prim lot de ajutoare umanitare colectate în București, urmînd ca fraților noștri din raioanele Ismail și Cetatea Albă să le mai parvină și alte ajutoare colectate în Țara mamă, constînd în alimente neperisabile, medicamente, articole de igienă și îmbrăcăminte.

Cu inima deschisă și, totodată, întristată, am putut să văd cum, dincolo de nevoile materiale, oamenii au nevoie, mai ales în aceste zile de urgie, de empatie și de iubirea aproapelui, simțăminte pe care liderii de moment ai României nu știu să dea dovadă.

Am spus tututor celor cu care m-am întîlnit că sîntem și sufletește alături de ei, că încercăm să facem tot posibilul pentru a ajuta și că ne rugăm pentru revenirea timpurilor pașnice, în care viața își va relua cursul firesc și pe aceste meleaguri.

Este a treia vizită pe care o fac în sudul Basarabiei (regiunea Odesa) de cînd am preluat, cu un an în urmă, președinția Comisiei senatoriale pentru românii de pretutindeni.

Sper că, după încheierea acestui război absurd dezlănțuit de Moscova, se va da curs cererii de înființare la Ismail a unui Consulat general al României, că limba română va putea reveni în școlile și bisericile românești din Ucraina și că drepturile fraților noștri vor fi recunoscute, garantate, respectate și asigurate efectiv.

Autor: Claudiu-Richard Târziu – Senator, Co-Președinte A.U.R.