Ucraina vrea să ne luăm adio de la Bucovina de Nord, Herța și Basarabia de Sud!
Ucraina are o politică menită să se încadreze în proverbul bătrânesc românesc: „pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești”.
Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a declarat joi 10 martie 2022, că „Ucraina este dispusă să rămână în afara NATO dacă membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv Rusia, şi toate ţările vecine îi garantează un ”sistem de garanţii similar celui al NATO”, conform Agenţiei de presă EFE.
Adică, mai pe șleau, diplomația ucrainiană ar vrea ca România Polonia și Slovacia, state membre ale UE să uite că Galiția, Bucovina de Nord, Herța, Basarabia de Sud și Transcarpathia le-au aparținut cândva de drept. Ucraina ca republică sovietică a rămas după proclamarea independenței față de URSS cu aceste teritorii, inclusiv cu Insula Șerpilor.
Trebuie menționat că aceste teritorii au fost pierdute de către aceste state în intervalul 1938-1940 ca urmare a presiunilor Germaniei Naziste care a impus dezintegrarea Cehoslovaciei în 1938-1939 a Poloniei (1939) în tandem cu URSS și sfârtecarea României tot în tandem cu URSS prin Pactul Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939.
România a pierdut Basarabia ăntreagă, dar în 1991, Basarabia fără partea de sud și Transninstria componente ale Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești și-u proclamat independența ca Republica Moldova (fără Basarabia de Sud).
Premierul Moldovei Natalia Gavriliță a spus că țara sa vrea în UE dar nu vrea în NATO.
Așadar,Ucraina consideră că există viață și cu Rusia chiar dacă aceste state sunt în conflict. Ucraina este dispusă să piardă Lugansk, Donețk fiindcă Rusia a atacat-o militar și vrea ca UE și NATO să o ajute să scape de ruși dar să rămână cu teritorii pe care le deține ilegal, acestea fiind rezultatul unor acțiuni de forță.
Ucraina știe că România, Slovacia și Polonia, membre NATO și UE nu pot acționa unilateral pentru a-și modifica frontierele, de aceea, plusează. Adică dacă nu ține figura cu rușii, polonezii, românii, slovacii sunt mai proști și cu ăștia ține „vrăjeala!…
Iată cât de duplicitară este politica ucrainiană: românii, slovacii, polonezii își rup de la gură, statul român își sacrifică cetățenii cărora le crește prețurile (în sensul că nu intervine să monitorizeze creșterea lor) ca să cheltuie bani cu Ucraina, iar Ucraina după ce și-a bătut joc de 500 000 români de pe teritoriul său, nerecuniscându-le drepturile, vrea ca România să fie fair-play.
Politica Ucrainei este una mitocănească, agresivă, amintind de jafurile cazacilor asupra Moldovei până prin secolul XVII.
Mă întreb dacă într-o zi, Ucraina va ajunge la pace cu rușii, oare nu își va aduce aminte că în 1918, doreau să ocupe toată Bucovina?
Volodimir Zelenski cu asta a bătut câmpii anul trecut, iar mai nou, unii istorici români îi dau dreptate..că România a ocupat Bucovina în 1918.
Păi, domnilor istorici români care îl agreați pe Zelenski și îi dați dreptate, puțin mă interesează cine vă plătește! Bucovina a fost oferită Austro-Ungariei în 1775, prin bunăvoința Rusiei care învinsese Imperiul Otoman. Iar Imperiul Otoman era suzeran al Moldovei deci nu avea voie să îi afecteze integritatea teritorială!
Din 1654, Ucraina a fost prin acțiunea hatmanului Bogdan Hmielnițki o parte a Rusiei… Așadar, ce treabă a avut vreodată Ucraina cu Bucovina?
Volodimir Zelenski este pro-european cum pisica este vegetariană și nu mănâncă șoareci. Volodimir Zelenski este un Homo Sovieticus altoit cu o brumă de europenism (avea 13 ani când a căzut URSS) care conduce o țară ex-sovietică unde pro-nazistul Stepan Bandera este erou național din 2010.
Volodimir Zelenski vrea o Ucraină independentă față de Rusia, uitând trecutul URSS acceptând însă zestrea de teritorii pe care a primit-o ilegal de la URSS.
Probabil Ministrul de Externe Bogdan Aurescu preocupat cu vizita Kamalei Harris nu a aflat de ce face omologul său de la Kiev… Nu strică să avem și noi ca țară europeană și membră a NATO pretenția să fim respectați!
Sursa: Ucraina cea hrăpăreață – Ion Coja
- FLORIAN OLTEANU – Ucraina cea hrăpăreață - 17 martie 2022