GHEORGHE VOINEA – Pensiile speciale – între realitate și miză politică

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

”Mitul” pensiilor speciale

Ideea redactării acestui articol a avut ca punct de pornire un subiect de interes cetățenesc, cu o tentă electorală perpetuă: „Pensiile speciale”.

O expunere pertinentă asupra acestei teme, pentru o înțelegere cât mai corectă, are nevoie de o analiză obiectivă și cât mai bine argumentată.

Conform datelor statistice oficiale prezentate de către Casa Națională de Pensii Publice (CNPP):

  1. România înregistra la finele lunii decembrie 2021 un număr de 4.654.279 pensionari.
  2. De pensii speciale beneficiau 9.680 persoane, din următoarele categorii:

– corpul diplomatic și consular al României (Legea nr. 216/2015);

– funcționarii publici parlamentari (Legea 215 /2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 7/2006);

– personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România (Legea nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007);

– procurorii și judecătorii (Lege 303/2004);

– personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești şi al parchetelor (Legea nr. 130/2015 pentru completarea Legii nr. 567/2004);

– angajații Curții de Conturi (Legea 7/2016 și Decizia CCR 297/2012).

  1. Cuantumul plătit de către statul român pentru pensii, pentru intervalul 01.01.2021 – 31.12.2021:
  • pensii bazate pe contributivitate = 6,467 miliarde lei;
  • pensii speciale = 116,698 milioane lei.

Având în vedere aceste date statistice, rezultă clar că eliminarea pensiilor speciale nu poate fi sursa majorării pensiilor bazate pe contributivitate cu 40%, un fals și demagogic mesaj politic lansat de unii comunicatori publici.

Un alt subiect controversat, generat de o parte a unor factori din mediul politic, informați necorespunzător sau chiar voit, este acela al pensiilor militarilor, care, deși sunt de serviciu, sunt uneori amestecate cu cele speciale.

Scandalul legat de intențiile unor exponenți politici, de impozitare a pensiilor militarilor, a ajuns la nivel internațional, militarii în rezervă din România adresându-i o scrisoare despre acest subiect chiar secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

În scrisoare se menționează, printre altele: ”Primele acte normative privind pensiile militare au fost adoptate la data de 3 decembrie 1864 (pentru ofițeri) și 28 iunie 1865 (pentru subofițeri și soldați), sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. (…) Încă de la înființarea pensiilor militare, legiuitorul a avut în vedere principiul recunoştinţei faţă de loialitatea, sacrificiile şi privaţiunile suferite de militari şi familiile acestora pe timpul carierei militare. (…) Prin urmare, pensiile militare de stat nu reprezintă un privilegiu, ci au o justificare obiectivă şi raţională, care își găsește rațiunea în obligațiile, interdicțiile și riscurile sporite pe care le au militarii, precum și în necesitatea stimulării stabilităţii în serviciu şi a formării unei cariere în rândul cadrelor militare permanente.”

Revenind la tema pensiilor speciale, o primă necesitate care se impune este separarea pensiilor contributive, la care fiecare pensionar contribuie pe parcursul carierei sale – pensii plătite din bugetul de asigurări sociale, de cele speciale, care ar trebui să fie plătite de bugetul de stat direct.

Forma actuală a pensiilor speciale este aberantă și generează mari inechități.

Ca urmare și fără echivoc, se impune eliminarea pensiilor speciale, o veritabilă reformă a pensiilor implicând abolirea pensiilor privilegiate care subminează însăși principiile de echitate și de solidaritate pe care se bazează sistemul.

Gheorghe Voinea, analist,  jurnalist U.Z.P.R.

Surse:

https://www.cnpp.ro

https://www.gov.ro/ro/stiri

https://www.capital.ro