”Criză” artificială: iodura de potasiu
În contextul războiului din Ucraina, și a temerilor legate de eventualitatea unui incident nuclear, în ultima perioadă a fost semnalată în spațiul public preocuparea exagerată a unor persoane, de a-și face stocuri de iodură de potasiu sau chiar a de a începe să-și autoadministreze această substanță.
În legătură cu acest aspect, precum și pentru stoparea unei panici nefundamentate, specialiștii din cadrul Ministerului Sănătăţii au precizat astăzi (04.03.2022), printr-un comunicat de presă, următoarele:
”Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide.
În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică.
Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.
În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ.”
Iodura de potasiu există în farmacii în două forme de prezentare:
- Tablete de iodid, ce conțin o cantitate foarte mică de iod, cu doze de 100 sau 200 de micrograme, ce vin să suplimenteze iodul din alimentație la persoanele care au o predispoziție să dezvolte afecțiuni legate de lipsa de iod (gravide și adolescenți). Acestea pot să fie eliberate și fără rețetă.
- Tablete de iodură de potasiu concentrate, din care se prepară anumite soluții, folosite, în general, în pregătirea pre-operatorie a pacienților care urmează să se opereze de tiroidăÎn general. Doar farmaciile care prepară medicamente pe rețete au astfel de tablete concentrate, care se eliberează cu rețetă medicală.
După declanșarea conflictului din Ucraina, de teama unui eventual accident nuclear, românii au epuizat stocurile de iodură de potasiu ale farmaciilor.
Conform mesajului neoficial al SC Antibiotice Iaşi, care circulă în rândul farmaciştilor: „Produsul Iodura de Potasiu se află în stocul Antibiotice, sub formă de rezervă de stat, este administrată de Ministerul Sănătăţii şi nu poate fi alocată către populaţie. În acest moment, produsul nu poate fi comercializat, iar dacă va fi nevoie, va fi distribuită de autorităţi, în funcţie de necesităţi.”
Citește și: SIMONA IONESCU – Povestea cu distribuirea pastilelor de iod trebuie lămurită…
Referitor la administrarea produsului, dr. Ioana Mihăilă, medic endocrinolog și fost ministru al Sănătății, a precizat pentru HotNews.ro că tratamentul preventiv cu iod NU este indicat, administrarea sa având eficiență limitată, doar la copii/adolescenți și gravide.
Autor: Gheorghe Voinea
Sursa imagine: antibiotice.ro