HARI BUCUR-MARCU – Practic, fiecare oră contează

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Practic, fiecare oră contează

Opțiunea strategică a Administrației Biden a fost ca să nu impună măsuri și sancțiuni preemptive, împotriva Federației Ruse. Teza Casei Albe a fost că impunerea unor asemenea măsuri și sancțiuni înainte ca Moscova să facă vreun gest direct de agresiune ar epuiza orice cale de negociere și ar împinge direct Rusia la conflict armat. Așa că Președintele SUA Biden a mers până acolo încât să blocheze în Congresul American un act prin care să se reinstituie sancțiunile care să oprească finalizarea magistralei de gaz North Stream 2, spre disperarea celor care sunt convinși că Rusia și președintele ei Putin nu respectă decât atitudinile dure.

Este de urmărit, de acum încolo, dacă Administrația Biden își va păstra atitudinea asta conciliantă și după semnarea documentelor de recunoaștere a independenței celor două republici separatiste, din Ucraina.

În mod normal, în acest moment, impunerea de sancțiuni asupra Rusiei este singurul mod de a preveni escaladarea tensiunilor în conflict militar deschis, pe terenul celor două regiuni în discuție.

Lipsa de reacție din partea SUA și EU ar însemna că Rusia poate să își concentreze forțele sale armate pe teritoriul acestor două republici separatiste ca și când nu ar intra pe teritoriul Ucrainei.

Citește și: HARI BUCUR-MARCU – Încălcarea gravă de către Federația Rusă a principiilor privind relațiile dintre state

Ar fi bine să amintim că separatiștii nu dețin controlul nici militar și nici politic asupra unor porțiuni însemnate din cele două republici. Așa că recunoașterea de la Moscova include și acele teritorii necontrolate de separatiști, ceea ce va fi un prilej de confruntare militară, dacă Ucraina insistă să apere populația care nu a vrut să adere la „independența” provinciilor locuite și de ea.

Autor: Hari Bucur-Marcu  –  expert internațional în politici de apărare națională

Sursa foto: evz.ro